Trump tvrdi da će blokada vlade trajati sve do dogovora o zidu

Izgradnja zida na granici s Meksikom najčešće je ponavljano predizborno obećanje Trumpa, ali se demokrati oštro protive tome (EPA)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će privremena blokada vlade trajati sve dok ne budu odobrena finansijska sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Američka vlada je privremeno blokirana u subotu.

Još nema naznaka da će biti otvorene vladine agencije koje su zatvorene zbog Trampovog zahteva da se u budžetu osigura novac za izgradnju zida.

“Ne mogu da vam kažem kada će vlada biti odblokirana”, rekao je Tramp nakon što je snimio božićnu videoporuku za američke vojnike u inostanstvu

“Mogu da vam kažem da se to neće desiti dok ne budemo imali zid, ogradu, kako god to žele da nazovu. Nazvaću to kako god oni žele, ali će značiti istu stvar. To je prepreka za ljude koji nadiru u zemlju.”

Finansiranje približno četvrtine vladinih programa, uključujući ministarstva unutrašnjih poslova, pravde i poljoprivrede, isteklo je u petak u ponoć.

Neće biti obnovljeno bez postizanja dogovora.

Rad bez plaće ili prinudni odmor

Izgradnja zida na granici sa Meksikom je najčešće ponavljano predizborno obećanje Trampa, ali se demokrate oštro protive tome.

Američki nacionalni parkovi ostaće otvoreni, ali u njima će raditi tek deo osoblja za vreme trajanja blokade vlade.

Otprilike 400.000 njihovih radnika radiće bez plate, a 380.000 biće poslano na privremeni dopust, dok spor ne bude rešen.

Neki od parkova biće potpuno zatvoreni dok traju pregovori.

Policija, granične kontrole, pošta i avioslužbe nastaviće s radom.

Pregovori o budžetu tradicionalno su teški. Često završavaju zakonima o privremenom finansiranju vlade. No, Vašington je ove godine već imao dve kratke blokade vlade.

Izvor: Agencije