Trump: Sjeverna Koreja mora sjesti za pregovarački sto

Na Korejskom poluotoku ne smije više biti rata, naglasio je predsjednik Južne Koreje (EPA)

Sjeverna Koreja mora “postići dogovor” o napuštanju svog nuklearnog programa, izjavio je u utorak američki predsjednik Donald Trump, upotrebljavajući do sad najpomirljiviji ton s Pjongjangom nakon mjeseci zapaljivih prijetnji. 

Međutim, dok se čini da su Trumpovi komentari u Seulu, u Južnoj Koreji, prva ponuda američkog predsjednika vodstvu Sjeverne Koreje za pregovore, on je također govorio i o naoružavanju te regije i njegovom planu da se to iskoristi “ako zatreba”.

“Zaista ima smisla za Sjevernu Koreju da sjedne za pregovarački sto i napravi dogovor koji će biti dobar za narod Sjeverne Koreje i za ljude u svijetu”, rekao je Trump na zajedničkoj konferenciji s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom.

“Pokazujemo veliku snagu i mislim da Sjeverna Koreja razumije da se naše snage nisu iste… Imamo mnogo stvari za koje se nadamo da ih nećemo nikada morati iskoristiti.”

Moon: Ne smije više biti rata

Osim nuklearnog oružja, Pjongjang ima stotine komada artiljerijskog oružja za napad na Seul, grad od 11 miliona ljudi.

SAD, također, ima 28.000 vojnika raspoređenih u Južnoj Koreji.

Analitičari predviđaju da bi milioni ljudi poginuli u prvih nekoliko dana takvog rata.

“Na Korejskom poluotoku ne smije više biti rata. U tom smislu, SAD je za nas velika pomoć”, rekao je Moon.

“Naša velika superiornost, bazirana na savezu SAD-a i Južne Koreje, na kraju će dovesti do toga da Sjeverna Koreja okonča svoje neodgovorne provokacije i krene na put denuklearizacije”, zaključio je.

Izvor: Agencije