Trump se osjeća loše zbog presude Manafortu

Manafort nije izrazio kajanje zbog svojih djela, ali je govorio da je proces bio težak za njega i porodicu (EPA)

Američkog predsjednika Donalda Trumpa u petak je umirila relativno blaga kazna određena bivšem direktoru njegove kampanje Paulu Manafortu, nakon što nije dokazana povezanost Moskve i njegovih suradnika tijekom predsjedničkih izbora 2016., prenosi Hina.

Bivši lobist (69) u četvrtak je osuđen na nešto manje od četiri godine zatvora zbog fiskalnih i bankarskih prijevara otkrivenih u okviru ruske istrage i ta je kazna bitno manja od 19 do 24 godine, koliko je predložilo Ministarstvo pravosuđa.

Sudac i odvjetnik u predmetu Paula Manaforta jasno su kazali cijelom svijetu da nije bilo dosluha s Rusijom, zaključio je američki predsjednik i u objavi na Twitteru izrazio žaljenje što se, “bez obzira na sve, nastavlja lov na vještice”.

‘Žao mi je zbog Paula’

Trump je u razgovoru s novinarima poručio da se osjeća loše povodom presude Manafortu, kako prenosi Tanjug.

“Žao mi je zbog Paula. Ovo je jako teško razdoblje za njega”, dodao je Trump u petak u razgovoru s novinarima.

Sudac Saveznog suda Alexandrije u Virginiji T. S. Ellis naglasio je da “djela koja se pripisuju Manafortu nisu povezana s Rusijom kako bi se utjecalo na izbore”.

Proces je dokazao da “nema dokaza o dosluhu između Manaforta i ruske vlade”, kazao je odvjetnik osuđenoga Kevina Downinga.

Specijalni tužitelj Robert Mueller vodio je istragu o Manafortu, koji je pet mjeseci radio za Trumpovu kampanju 2016., od čega dva mjeseca kao direktor, i sklopio je poslovne kontakte u proruskim ukrajinskim sredinama.

U okviru istraga otkrio je da je kao savjetnik prije 2016. sakrio 55 milijuna dolara na 30 računa u inozemstvu i prevario banke u vezi sa svojim financijama kako bi dobio kredite i za to mu se sudilo u Alexandriji.

Pred saveznim sudom u Washingtonu Manafort će odgovarati zbog optužbi u vezi s prikrivanjem savjetodavnih usluga u Ukrajini, podmićivanjem svjedoka i ometanjem pravosuđa, koje se ne odnose na razdoblje predsjedničke kampanje.

Razočarenje ako Pjongjang nastavi testiranja

Trump se dotaknuo i drugih tema, među ostalim, odnosa sa Sjevernom Korejom i njezinim čelnikom Kim Jong-unom.

Poručio je kako bi bio razočaran da Sjeverna Koreja nastavi s testiranjem svog oružja i istaknuo da s Kimom ima dobar odnos, prenio je Reuters.

Kad je riječ o trgovinskom dogovoru s Kinom, Trump ističe da je uvjeren kako ga SAD može postići.

Dodaje da će Amerika moći nastaviti ostvarivati dobre rezultate i bez tog dogovora.

Izvor: Agencije