Trump: Putin je bolji lider od Obame

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin bolji vođa nego američki predsjednik Barack Obama, koristeći televizijski forum da bi pokazao sebe kao sposobnijeg za potvrđivanje američkog globalnog liderstva.

Trump je ustvrdio u televizijskom forumu na kojem su se on i njegova demokratska suparnica Hillary Clinton pojavili jedno iza drugoga da su američkim generalima bile vezane ruke politikama Obame i Clinton, koja je bila državni sekretar u prvom mandatu tog demokratskog predsjednika.

“Mislim da su pod vodstvom Baracka Obame i Hillary Clinton generali bili sravnjeni sa zemljom. Oni su oslabljeni do nivoa koji je sramotan za našu zemlju”, rekao je Trump na NBC-ovu forumu “Vrhovni komadant” u New Yorku kojem prisustvuju vojni veterani.

Clinton „krajnje nemarna“

Bilo je to prvi put da su se Trump i Clinton sučelili na istoj pozornici otkako su u julu prihvatili nominacije svojih stranaka za izbore 8. novembra.

Clinton su ispitivali o njenom postupanju s povjerljivim informacijama dok je koristila svoj privatni e mail server tijekom obavljanja dužnosti državnog sekretara.

Direktor FBI-ja James Comey proglasio ju je “krajnje nemarnom” u postupanju s osjetljivim materijalom, ali nije preporučio podizanje optužnice protiv nje.

“Činila sam točno ono što sam trebala i odnosim se prema tome veoma ozbiljno, uvijek sam i uvijek ću”, rekla je.

Trumpova pohvala Putinu i njegov prijedlog da Sjedinjene Države i Rusija uspostave savez kako bi porazile Islamsku Državu Iraka i Levanta mogli bi izazvati čuđenje vanjskopolitičkih stručnjaka koji drže da se Moskva upliće kako bi zaustavila sirijski, građanski, rat.

“Ako on govori sjajne stvari o meni, ja ću reći sjajne stvari o njemu”, rekao je Trump govoreći o ruskom predsjedniku. “Svakako u tom sistemu on je vođa, daleko više nego što je naš predsjednik”.

Obama „utemeljitelj ISIL-a“

Trump je nazivao Obamu “utemeljiteljem ISIL-a”, u govorima prije nekoliko sedmica. Ta izjava izazvala je kritike što ga je natjeralo na pristup kampanji s više suzdržanosti.

Otada je sustigao Clinton u istraživanjima javnoga mišljenja o njihovoj popularnosti.

Trump je isto tako nagovještavao šta je doznao u povjerljivim obavještajnim informacijama, koje su mu američki dužnosnici davali budući je republikanski kandidat.

“Jedna stvar me je šokirala”, rekao je Trump. Doznao sam da naše čelništvo, Barack Obama, nije slijedilo ono što su naši stručnjaci rekli da učini, i bio sam vrlo, vrlo iznenađen. Naši čelnici nisu slijedili ono što su ovi preporučili”.

Ranije u srijedu Trump je obećao da će pokrenuti američko vojno jačanje rekavši kako je Amerika ugrožena kao nikad ranije od neprijatelja poput Sjeverne Koreje i Kine. 

Izvor: Al Jazeera i agencije