Trump: Pritisak na S. Koreju dok ne odustane od nuklearnog oružja

Trenutno se dogovoaraju detalji samita čelnika Sjeverne Koreje i SAD-a (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će kampanja maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju biti nastavljena dok Pjongjang ne odustane od nuklearnog oružja.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim premijerom Shinzo Abeom na Floridi, on je rekao: “Moramo okončati nuklearno oružje, idealno u svim dijelovima svijeta.”

Trump je izrazio nadu da će planirani susret sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, na kojem će se razgovarati o denuklearizaciji, biti uspješan, u suprotnom će ga napustiti, prenosi Hina.

“Ako ne mislimo da će biti uspješno… nećemo to imati”, kazao je on, dodavši da će sastanak, ne bude li plodonosan napustiti, uz dužno poštovanje.

Uspješni pregovori s Pjongjangom

Američki predsjednik, koji je ugostio japanskog premijera i njegovu suprugu u svom odmaralištu na Floridi, rekao je, također, da su u toku pregovori u vezi oslobađanja troje Amerikanaca koji se nalaze u sjevernokorejskom zatvoru.

Trump je ranije potvrdio da se dosadašnji direktor Cengtralne obavještajne agencije Mike Pompeo, kojeg je šef Bijele kuće nominirao za novog šefa američke diplomatije, prošle sedmice sastao sa sjevernokorejskim liderom.

“Mike Pompeo se prošle sedmice sastao s Kimom Jong-unom. Sastanak je protekao veoma glatko i formiran je dobar odnos. Sada se radi na detaljima samita [Trump – Kim]. Denuklearizacija će biti sjajna stvar za svijet, ali i za Severnu Koreju”, naveo je američki predsjednik na Twitteru.

Izvor: Agencije