Trump prijeti Palestincima i ponosi se onim što čini za Izrael

Američka ambasada sredinom 2018. premještena je iz Tel Aviva u Jerusalem (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da “jevrejska država” nikad nije imala boljeg prijatelja u Bijeloj kući od njega jer su američki predsjednici 20 godina davali obećanja Izraelu bez namjere da ih ispune, “ali ja sam svoja održao”.

U govoru pred okupljenima na Nacionalnom samitu izraelsko-američkog vijeća (AIPAC) pohvalio se onim što je učinio za Izrael kao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da u najbolje stvari koje je učinio spada povlačenje iz Bečkog nuklearnog sporazuma i “suprotstavljanje Iranu, najvećem pokrovitelju terorizma u svijetu”.

“Predsjednici, šefovi vlada i kraljevi bezuspješno su me pokušavali uvjeriti da ne priznajem Jerusalem za glavni grad Izraela. Upozoravali su me da će to izazvati valove nasilja, ali to se nije dogodilo”, rekao je Trump.

‘Neka Amerikanci više vole Izrael’

Dodao je da je priznanje suverenosti Izraela nad Golanom bilo “neophodno kao podrška izraelskoj sigurnosti”.

Također je osudio kampanju za bojkot Izraela BDS, tvrdeći da je njegova administracija donijela odluku o tome da izraelska naselja ne protivrječe međunarodnom zakonu.

Američki predsjednik upozorio je Palestince da će im, ako i dalje budu davali novac onima koje je opisao kao teroriste – misleći pritom na porodice mučenika – “nastaviti uskraćivati američku finansijsku podršku”.

Odnose svoje zemlje s Izraelom opisao je kao bolje nego ikad, te rekao: “Moramo potaći Amerikance da više vole Izrael.”

Krajem 2017. Trump je priznao Jerusalem za glavni grad Izraela, a američka ambasada sredinom 2018. premještena je iz Tel Aviva u Jerusalem.

Novi mirovni plan za Bliski istok

U martu je Trump izrazio podršku priznavanju izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, koja je bila dio sirijske teritorije sve do 1967, kada je Izrael zauzeo i okupirao njene velike dijelove.

Izrael je anektirao te teritorije 1981, ali međunarodna zajednica nije priznala taj potez.

Washington je tada nagovijestio da će novi mirovni plan za Bliski istok podrazumijevati ​​prekid tradicionalnog konsenzusa o glavnim pitanjima, kao što su Jerusalem, doseljenička naselja i palestinske izbjeglice.

Izvor: Agencije