Oglasi

Trump predložio rekordan budžet od 4.700 milijardi dolara

Prijedlog šefa Bijele kuće predviđa oštra smanjenja domaće potrošnje, veće finansiranje Pentagona i 8,6 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom.
Meksiko, SAD, ZidReuters ocjenjuje da će budžet Donalda Trumpa 'vjerovatno umrijeti' u KongresuAP - Arhiva

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump predložio je rekordan budžet od 4.700 milijardi dolara za budžetsku godinu koja počinje 1. oktobra.

Agencija AP navodi da prijedlog koji je šef Bijele kuće iznio u ponedjeljak predviđa oštra smanjenja domaće potrošnje, veće finansiranje Pentagona, kao i 8,6 milijardi dolara za zid na granici s Meksikom, koji je Trump sam osmislio.

Navodi se da su čelnici demokrata odmah odbacili planirani budžet.

Demokrate će odbaciti plan

To, po ocjeni AP-a najavljuje još jednu žestoku borbu, samo nekoliko sedmica nakon onog koji je doveo do djelimične blokade rada federalne vlade, koja je trajala 35 dana.

To je bila najduža blokada federalne vlade u historiji SAD-a.

Reuters ocjenjuje da će Trumpov budžet "vjerovatno umrijeti" u Kongresu, ali će živjeti u njegovoj kampanji za reizbor 2020. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.