Trump podržao da Japan posreduje sa Iranom

Trump je rekao da je otvoren za dijalog sa Iranom, nastojeći da smanji strah od vojnog sukoba (EPA)

Američki predsednik Donald Trump podržao je želju premijera Japana Shinzoa Abea da dobre odnose te zemlje sa Iranom iskoristi kako bi pomogao u posredovanju da dođe do dijaloga Amerikanaca i Iranaca.

Trump, koji je rekao da je otvoren za dijalog sa Iranom, nastojao je da smanji strah od vojnog sukoba.

Izjave su date tokom susreta Trumpa i Abea u Japanu, usred rastućih tenzija između Teherana i Vašingtona.

Dok je Abe stajao pored njega, Trump je novinarima u palati Akasaka rekao da “niko ne želi da vidi strašne stvari kako se dešavaju”.

Trump je rekao i kako je novi sporazum s Iranom o nuklearnom programu moguć, dodavši kako su ekonomske sankcije utjecale na smanjivanje iranskih aktivnosti za koje Vašington tvrdi da stoje iza niza nedavnih napada na Bliskom istoku. 

„Doista vjerujem da Iran želi da postignemo dogovor i mislim da je to jako pametno od njih i da je to mogućnost koja će se ostvariti“, poručio je američki čelnik, koji je dodao:

„Iran ima šansu postati sjajna država pod istim vodstvom. Ne želimo promenu režima – želim biti jasan oko toga. Mi želimo da nema nuklearnog oružja“.

Pokazivanje prijateljstva uprkos neslaganjima

Nešto ranije, Trump se, kao prvi strani državnik, susreo sa novim japanskim carem Naruhitom, tokom zvanične posete Japanu, koja se odvija u senci napetosti zbog trgovine i politike u vezi Severne Koreje.

Trump i Abe su tokom vikenda igrali golf i gledali sumo rvanje.

Pokazivanje prijateljstva dvojice lidera trebalo je da pokaže snagu savezništva dve zemlje, uprkos neslaganjima koje imaju po po pitanju trgovine i Severne Koreje.

Trump je ranije pretio da će povećati takse japanskim proizvođačima automobila kao deo napora da smanji deficit Sjedinjenih Američkih Država u trgovini sa drugim  državama.

Vašington veruje da je defiicit znak su SAD loše tretirane u trgovini, što je tema koju je Trump potegao odmah po sletanju u Tokio u subotu, zalažući se da odnosi između najveće i treće po snazi svetske ekonomije budu “malo više fer”.

Pregovori o bilateralnom trgovinskom ugovoru su počeli, ali Trump je rekao da ne očekuje veći napredak do jula, kada Abea očekuju parlamentarni izbori u Japanu.

Trump je predvodio skupi trgovinski rat sa Kinom, veliki spor koji je izzvao potres na svetskim tržištima i naljutio američke saveznike, uključujući Japan i Evropsku uniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije