Oglasi

Trump pitao Netanyahua je li mu stvarno stalo do mira

Bijela kuća nije porekla taj izvještaj nego je objasnila da Trump i Netanyahu imaju čvrst i pozitivan odnos.
Trumpova administracija javno se distancirala od Netanyahua u jednom slučaju početkom ove godineEPA - Arhiva

Predsjednik SAD-a Donald Trump pitao je premijera Izraela Benjamina Netanyahua tokom telefonskog razgovora prošle godine je li mu "zaista stalo do mira", sudeći po izvještaju koji je sinoć objavio američka sajt Axios.

U izvještaju se ne navodi kada se to tačno dogodilo, ali se dodaje da je više Trumpovih savjetnika bilo "šokirano" predsjednikovim pitanjem.

Trump je postavio to pitanje kad je iz novinskih izvještaja saznao da Netanyahu planira dodatnu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Trump je mislio da Bibi nepotrebno ljuti Palestince", napisao je Jonathan Swan, koristeći Netanyahuov nadimak, dodavši da je "tokom dužeg razgovora, koji je uglavnom bio prijateljski, on otvoreno pitao želi li Bibi zaista mir ili ne".

U izvještaju nije zablježeno šta je Netanyahu odgovorio na Trumpovo direktno pitanje.

Bijela kuća nije porekla taj izvještaj nego je objasnila da Trump i Netanyahu imaju čvrst i pozitivan odnos.

Trumpova predstavnica za štampu Sarah Huckabee Sanders objasnila je da Trump ima "odlične odnose s više stranih čelnika, ali to ne znači da ne može biti agresivan kad je riječ o pregovorima o onome što je najbolje za Ameriku".

Otkad je na funkciji, Trump je stalno izražavao nadu u postizanje "sporazuma stoljeća" o miru između Izraela i Palestinca.

Pristranost prema Izraelu

Međutim, od odluke da prizna Jeruslem za glavni grad Izraela Palestinci odbijaju saradnju s njegovom administracijom, optužujući ga da je pristran u odnosu prema Izraelu i da u putpunosti prihvata pozicije Netanyahua.

Trumpova administracija javno se distancirala od Netanyahua u jednom slučaju početkom ove godine kad je porekla njegove tvrdnje da je razgovarao o aneksiji naselja s američkom administracijom.

Osim toga, nije kritikovala Izrael za izgradnju u naseljima i dala mu je punu javnu podršku u svjetlu najnovijih događaja na granici pojasa Gaze, konstatuju izraelski mediji.

Ipak, u januaru je Trump na Twitteru napisao da bi Izrael "morao platiti više" za priznanje Jerusalema da Palestinci nisu odlučili bojkotovati njegovu administraciju zbog te odluke.

Nije bilo jasno na šta je aludirao. Detalji mirovnog plana na kojem njegova administracija već dugo radi nisu objelodanjeni.

U nedjelju je najavljeno da će Trumpova kćerka Ivanka i njegov zet Jared Kushner, koji su oboje njegovi savjetnici, predstavljati, kako se očekuje, administraciju SAD-a na otvaranju Ambasade SAD-a u Jerusalemu u maju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.