Trump ostavio mogućnost ublažavanja sankcija Iranu

Nuklearna energija, Iran
IAEA je potvrdila u ponedjeljak da Iran instalira više naprednijih centrifuga za povećanje proizvodnje obogaćenog uranija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ostavio je otvorenu mogućnost da SAD može ublažiti sankcije Iranu.

On je rekao da vjeruje kako Iran želi postići dogovor s Washingtonom u vezi sa svojim nuklearnim programom, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Vidjet ćemo što će se dogoditi”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da SAD ublaži kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran.

Sankcije su uvedene uslijed tenzija u vezi iranskog nuklearnog programa.

Iran je od svibnja počeo smanjivati poštivanje nuklearnog sporazuma za svjetskim silama koje ima za cilj izvršiti pritisak na europske stranke da uđu u pakt kojim bi se iranska ekonomija zaštitila od američkih sankcija.

Mnuchin: Trump spreman na sastanak s Rouhanijem

Američki predsjednik Donald Trump povukao je prošle godine SAD iz nuklearnog sporazuma koji je Teheran potpisao sa svjetskim silama 2015. godine i ponovno uveo sankcije iranskom gospodarstvu.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izjavio je ranije kako je Trump spreman na sastanak bez preduvjeta s iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem, ali će biti zadržan maksimalni politički pritisak prema Teheranu.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo je rekao da postoji mogućnost sastanka na marginama zasjedanja Glavne skupštine Ujedinjenih naroda planiranog krajem rujna.

Izvor: Agencije