Trump osnovao savjetodavno tijelo za sport

U savjetodavnom tijelu je 14 članova, među kojima su i komesari najvažnijih profesionalnih liga (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump oformio je savjetodavno tijelo od 14 članova, među kojima su i komesari svih najvažnijih profesionalnih liga, koje bi trebalo pomoći vladi oko donošenja odluke kada bi se mogla nastaviti sportska natjecanja u SAD-u, koj su prekinuta zbog pandemije korona virusa.

U savjetodavnom tijelu su komesar košarkaške NBA lige Adam Silver, komesar lige u američkom nogometu NFL Roger Goodell, komesar bjezbol MLB lige Rob Manfred, komesar hokejaške NHL lige Gary Bettman i komesar nogometne MLS lige Don Garber, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U tijelu si i komesar profesionalnih golferskih turnira, predsjednik Američkog teniskog saveza (USTA), predsjednici udruženja profesionalnih boraca i hrvača, dopredsjednica NASCAR-a, potom vlasnici profesionalnih ekipa iz NFL-a te vlasnik NBA ekipe Dallas Maverics.

‘Moramo vratiti naš sport’

Ovako šaroliko društvo teško će se složiti oko toga kada bi se sportska natjecanja u SAD-u, koja su prekinuta prije pet sedmica, nakon što je košarkaš Utah Jazza Rudy Gobert bio pozitivan na testiranju na korona virus.

“Moramo vratiti naš sport. Umoran sam od gledanja 14 godina starih bejzbolskih utakmica”, rekao je Trump.

Profesionalni hrvači iz WWE su početkom ove sedmice dobili dozvolu nadležnih na Floridi da u svom trening-kampu u Orlandu mogu snimati svoje borbe, jer je to označeno kao “osnovni posao”.

Takva odluka mogla bi i ostalim sportovima osigurati dozvolu za povratak aktivnostima u toj saveznoj državi.

U SAD-u je do sada 601.472 osoba bilo pozitivno na korona virus, a umrlo ih je 24.429.

Izvor: Agencije