Trump oslobodio tri zemlje od tarifa na uvoz metala

Charles Harder, Trumpov adovkat, rekao je da američki predsjednik 'ni na koji način nije uključen u ove poslove' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je ukaz kojim se pojedine zemlje oslobađaju od kvota na uvoz čelika i aluminija u SAD, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Trump, koji je tarife na čelik i aluminij uveo u martu, potpisao je dekret kojim se Južna Koreja, Brazil i Argentina oslobađaju od kvota na uvoz čelika u SAD, a Argentina još i od kvota na aluminij, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija Reuters.

“Kompanije mogu podnijeti zahtjev za izuzimanje njihovih proizvoda od kvota na osnovu nedovoljne raspoložive količine ili kvaliteta proizvoda koje domaći proizvođači čelika ili aluminiju isporučuju na američko tržište”, saopštilo je američko Ministarstvo.

Tarife na uvoz čelika i aluminija

“U takvim slučajevima, izuzeće od kvota se može odobriti i neće biti naplate tarifa”, poručuju iz Ministarstva.

Trump je, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu sigurnost, uveo 25-procentne tarife na uvoz čelika i 10-procentne na uvoz aluminija.

Tarife za uvoz čelika i aluminija iz Evropske unije, Kanade i Meksika stupile su na snagu 1. juna, a američki ministar za trgovinu Willbur Ross je 31. maja rekao da su sklopljeni sporazumi sa pojedinim zemljama kako ne bi imale tarifna ograničenja na izvoz ta dva metala u SAD.

Izvoz: Agencije