Trump optužio Bidena da se lažno predstavlja kao pobjednik izbora

Donald Trump je u izbornoj noći proglasio pobjedu (EPA)

Aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u subotu kako se njegov demokratski protivkandidat Joe Biden bez dokaza žuri lažno predstaviti kao pobjednik predsjedničkih izbora.

Predsjednički kandidat republikanaca poručio je da su izbori daleko od gotovih.

“Joseph Biden se bez dokaza žuri lažno predstaviti kao pobjednik”, naveo je Trump u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najavio je da će njegov izborni štab početi pravni postupak u vezi s rezultatima izbora na sudu u ponedjeljak.

Twitter stavio oznaku upozorenja

Ranije u subotu Trump je na Twitteru proglasio “ubjedljivu pobjedu na [predsjedničkim] izborima”, a ova društvena mreža je stavila oznaku upozorenja pored ove objave.

Aktuelni predsjednik SAD-a je veoma aktivan na internetu od završetka izbora, češto izbacuje komentare u kojima šalje pritužbe na glasanje, a sada je proglasio pobjedu.

Twitter je saopćio da je stavio oznake upozorenja na 37 posto Trumpovih tvitova poslije završetka izbora.

Ranije je Trump poručio Bidenu da nema prava tvrditi da je pobijedio na izborima.

“Joe Biden ne bi trebao tvrditi da polaže pravo na funkciju predsjednika. I ja bih to mogao tvrditi. Pravni postupci tek počinju”, naveo je on na Twitteru u vrijeme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova nakon izbora u SAD-u, prenosi Tanjug.

Trump je u izbornoj noći proglasio pobjedu, ali su se, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli povećavati u nekim od ključnih država, uključujući one u kojima je predsjednik SAD-a bio u prednosti.

Mediji proglasili pobjedu Bidena

Joe Biden postat će 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, projekcije su CNN-a, koji navodi da je demokratski kandidat osvojio saveznu državu u kojoj je rođen i tako osvojio više od 270 elektorskih glasova, koliko mu treba za pobjedu.

Sa 20 elektorskih glasova iz Pennsylvanije, kandidat demokrata ima ukupno 284 glasa i tako pobjeđuje Donalda Trumpa.

Iste projekcije i podatke objavili su agencija AP te drugi američki mediji, poput MCNBC-a.

Izvor: Agencije