Oglasi

Trump: Ograničiti ulazak migranata iz muslimanskih zemalja

Američki predsjednik tvrdi da njegov plan ne znači progon muslimana, dok demonstranti u New Yorku poručuju kako neće dozvoliti podjele.
Hiljade demonstranata okupile su se u parku u New Yorku AP

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je da je njegov plan da se ograniči ulazak ljudi iz nekoliko muslimanskih zemalja neophodan jer je svijet u "potpunom haosu".

U intervjuu za ABC News, Trump je odbacio tvrdnje da je taj plan "progon muslimana", prenosi AFP.

"To nije progon muslimana, već muslimanskih zemalja u kojima se dešava strahovit teror", kazao je on.

Prema njegovim riječima, SAD ima već dovoljno problema i bez dolaska ljudi, koji u mnogim slučajevima žele strahovita razaranja.

Trump je odbio da navede na koje države misli, ali je rekao da vjeruje da je Evropa napravila ogromnu grešku što je dopustila milionima izbjeglica da dođu u Njemačku i druge zemlje.

"Sve što treba da uradite je da pogledate - to je katastrofa šta se tamo dešava", dodao je.

Američki predsjednik je na pitanje da li je zabrinut da će njegov plan razljutiti muslimane širom svijeta, odgovorio da već ima dovoljno bijesa u svijetu.

"Kako može da bude više?", upitao je on.

Trump je ocijenio i da je svijet u haosu.

"Šta, mislite da će ovo da izazove još malo bijesa? Svijet je bijesno mjesto. Sve se već dogodilo. Išli smo u Irak, a nije trebalo. Nije trebalo da se izvučemo kao što jesmo. Svijet je u haosu", kazao je on.

Protesti u New Yorku

U međuvremenu, hiljade demonstranata okupile su se u srijedu u parku u New Yorku u znak solidarnosti s imigrantima i muslimanima.

Protest je organizovao njujorški ogranak Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR).

„Svjedoci smo izvršnih odredbi koji će našim susjedima ukinuti prava, ciljati ljude zbog njihove vjere, i tome kažemo 'ne'“, poručio je okupljenima Albert Cahn iz CAIR-a.

„Njujorčani neće šutjeti i nećemo dozvoliti da se ovo dogodi. Mi smo grad različitosti“, rekao je on, a javlja Anadolija.

Članica Kongresa Nydia Velazquez, prva osoba portorikanskog porijekla na toj funkciji,  poručila je Trumpu: „Gospodine predsjedniče, nećete nas podijeliti“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.