Trump odao počast poginulim američkim vojnicima

Donald Trump je odao poštu „hrabrim Amerikancima koji su dali živote“ (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump danas je odao poštu „hrabrim Amerikancima koji su dali živote“ u borbi tokom Prvog svjetskog rata, na kratkoj ceremoniji na američkom groblju kod Pariza, prenijela je Beta.

Trump je održao govor pod kišom pred nizovima bijelih krstova nad grobovima 1.541 američkog vojnika.

Američki predsjednik je potom otišao na pariski aerodrom, odakle se vraća u Washington.

Trump je prije odlaska na groblje naveo na twitteru da je bila „lijepa ceremonija danas u Parizu u znak sjećanja na kraj Prvog svjetskog rata“. 

„Mnogi svjetski lideri su došli. Hvala Emmanuelu Macronu, predsjedniku Francuske. Sad idem na američko groblje da održim govor za naše velike junake“, naveo je Trump.

Kritike zbog otkaza posjete

Trump je kritikovan što je u subotu zbog nemogućnosti helikoptera da ga preveze po jakoj kiši, otkazao posjetu drugom američkom groblju, 100 kilometara sjeveroistočno od Pariza.

Mnogi su taj gest protumačili kao pretjeranu opuštenost predsjednika, čak i nepoštovanje prema vojnicima, a neki su u medijima pitali „da li je predsjednik otputovao čak do Pariza samo da bi sjedio u hotelu“. 

Više od 70 šefova država i vlada država iz svijeta danas je ispred Trijumfalne kapije prisustvovalo svečanosti povodom sklapanja primirja u Prvom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije