Trump o sporazumu Srbije i Kosova: Zaustavili smo ubijanja

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su u Bijeloj kući, pod pokroviteljstvom Trumpa, sporazum o poboljšanju ekonomskih odnosa, nakon godina međusobnih blokada i opstrukacija (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump u predizbornoj kampanji u Sjevernoj Karolini rekao je da će, možda, dobiti Nobelovu nagradu za mir, a u tom kontekstu pomenuo je i Kosovo, rekavši da je uspio da zaustavi masovna ubijanja koja se već nekoliko decenija dešavaju na tom prostoru, prenosi agencija FoNet, pozivajući se na Kosovo Online.

“Siguran sam da se kvalifikujem za Nobelovu nagradu za mir. Zaustavljamo masovna ubijanja između Kosova i Srbije. Dugo godina su se ubijali, a sada su prestali. Rekao sam im, prijatelji pridružite se“, rekao je Trump.

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su nedavno u Bijeloj kući sporazum o poboljšanju ekonomskih odnosa, nakon godina međusobnih blokada i opstrukacija, otkako je 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnot od Srbije.

Iako američki predsjednik za sporazum koristi pohvalne termine ‘Doista historijski, ‘pravi proboj’ i ‘vrlo veliko’,  agencija AFP donosi analizu u kojoj se kaže da svi oni koji su bolje upoznati s desetljećima dugim sukobima na Balkanu, imaju drugačiji stav prema tim sporazumima, za koje čak kažu da nisu pretjerano ni sadržajni, da su neobvezujući i da ih je već teško odgonetnuti.

Pisma namjere a ne sporazum

Agencija navodi da su dokumenti koje su potpisali kosovski premijer Avdullah Hoti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapravo odvojena “pisma namjere”.

U međuvremenu je Trump potpisao popratno pismo kojim se “potvrđuje da će dvije strane surađivati”, rekao je njegov savjetnik.

Na taj način sporazumi ostaju bez ikakva mehanizma provedbe, rekao je za AFP bivši srbijanski ambasador u Ujedinjenim narodima Pavle Jevremović.

“Taj se sporazum ne može smatrati međunarodno pravno obvezujućim dokumentom”, dodao je Jevremović, premda mu involviranost Washingtona daje političku težinu sve dok je Trump na dosadašnjoj funkciji.

Konačno, navodi agencija dalje, nakon potpisivanja sporazuma bilo je potrebno samo nekoliko dana da obje strane počnu tumačiti obveze na različite načine, potičući pitanja o tomu u kolikoj će se mjeri sporazum poštovati i hoće li imati bilo kakvu težinu ako Trump u novembru izgubi na predsjedničkim izborima.

Kosovski premijer Hoti već je ublažio obećanje o tomu da će prestati tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama, dok srbijanski predsjednik Vučić izbjegava potvrditi hoće li ambasada njegove zemlje doista biti premještena u Jerusalem.

Izvor: Agencije