Trump: Nisam pod istragom zbog dosluha s Rusijom

Donald Trump
Trump je sporazum nazvao katastrofom (AP)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da zna da nije pod istragom zbog “dosluha” sa Rusijom.

On je u intervjuu za televiziju NBC kazao da je razgovarao sa bivšim direktorom FBI-a Jamesom Comeyjem jednom na večeri i dva puta telefonom, kao i da mu je Comey tom prilikom kazao da nije pod istragom, prenosi AP.

Prema njegovim riječima, jedan telefonski poziv je on inicirao, a drugi Comey, kao i da mu se u pismu u kome ga je obavijestio o smjeni zahvalio što ga je tri puta obavijestio da nije pod istragom.

Trump je nazvao Comeyja „hvalisavcem“ i rekao da bi ga otpustio čak i bez prijedloga zvaničnika Ministarstva pravde.

„On je hvalisavac. U FBI-u je vladala pometnja“, kazao je američki predsjednik za NBC.

Comey je vodio istragu o mogućem ruskom uplitanju u američke izbore 2016 i mogućim vezama Trumpovih zvaničnika u vrijeme kampanje i Moskve.

„Planirao sam da otpustim Comeyja. Moja odluka. Otpustio bih ga bez obzira na preporuke“, rekao je Trump.

 S druge strane, vršitelj dužnosti direktora FBI-a Andrew McCabe rekao je u svjedočenju pred senatskim Odborom za obavještajne poslove da je Comey bio vrlo poštovan i imao podršku u okviru biroa.

Ranije je obećao da će Obavještajni odbor Senata  izvijestiti o bilo kakvom pokušaju uplitanja u istragu o povezanosti Rusije i predsjedničke kampanje Donalda Trumpa 2016, javljaju agencije.

McCabe je kao vršitelj dužnosti stao na čelo FBI-a nakon što je predsjednik Trump nenadano u utorak smijenio bivšeg direktora Jamesa Comeyja.

Senatski odbor također istražuje navodnu rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016, prenosi Hina.

Dodatna sredstva

Demokrati su u četvrtak u Senatu i službeno zatražili od Ministarstva pravosuđa detalje o bilo kakvim dodatnim sredstvima koje je Comey mogao zatražiti u cilju istrage o mogućim vezama Rusije s Trumpovom predsjedničkom kampanjom.

Demokratski senator i član Obavještajnog odbora Senata ocijenio je da su ruski pokušaji miješanja u izbore u stranim zemljama na samom vrhu sigurnosnih prijetnji u svijetu.

“Direktna umiješanost Rusije u demokratske procese širom svijeta predstavlja direktan napad i moramo zajednički raditi taj odbijemo taj napad”, kazao je senator Mark Warner.

Rusija opetovano odbacuje sve navode o mogućoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

Izvor: Agencije