Trump: Mir Izraela i Palestine je moguć

Donald Trump, Mahmoud Abbas
Trump je pozvao Abbasa na pregovore, ali palestinski lideri kažu da su ucijenjeni Trumpovim uvjetima, koje smatraju pristranim u korist Izraela (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump stigao je u Italiju avionskim letom iz Izraela, a za sutra je zakazan njegov sastanak s papom Franjom u Vatikanu i razgovar s talijanskim liderima.

Trump će provesti manje od 24 sata u Italiji, prije nego što odleti za Bruxelles gdje će razgovarati s liderima Europske unije i NATO-a.

Potom će se, u četvrtak, vratiti u Italiju kako bi prisustvovao summitu skupine G7, koji čine sedam industrijski najrazvijenijih država svijeta.

Trump se nalazi na prvoj inozemnoj turneji od kada je preuzeo dužnost predsjednika, a prethodno je posjetio Saudijsku Arabiju i Izrael. 

‘Izraelci i Palestinci mogu postići sporazum’

Trump je posjet Izraelu završio govorom u kojem nije spomenuo preseljenje američkog veleposlanstva u Jeruzalem, niti ilegalnu izgradnju jevrejskih naselja, niti državu Palestinu.

“Sreo sam se jutros s predsjednikom [Mahmoudom] Abbasom i mogu reći da su Palestinci spremni da teže miru… I nakon sastanka s premijerom Benjaminom Netanyahuom shvatio sam da i on teži miru. On voli mir, on voli ljude, pogotovo izraelski narod. Netanyahu želi mir, no postizanje mira neće biti jednostavno. Mir je moguć. Izraelci i Palestinci mogu postići sporazum”, ocijenio je Trump.

Pozdravio je različitosti u Jeruzalemu i obećao da će stajati uz Izrael u globalnom ratu protiv terorizma.

“Izrael je svjedok neuništivog duha židovskog naroda i svih dijelova ove divne države čuje se jedna poruka, a to je poruka nade. Stoljećima je židovski narod bio žrtva progona, represija i želje da budu uništeni. Obećavam da će moja administracija uvijek stajati uz Izrael”, rekao je Trump.

Ponovio je da civilizirane nacije moraju zajedno djelovati i rekao da Iranu neće biti dozvoljeno da stvori nuklearno oružje.

“Izraelce ubijaju noževima, Hamas i Hezbollah ubijaju djecu, koja moraju bježati u skloništa, ISIL cilja sinagoge, a iranske vođe stalno traže destrukciju Izraela. Ne kod Donalda Trumpa”, rekao je Trump, nakon čega su okupljeni ustali i aplaudirali.

Posjetio i Yad Vashem

Ranije je posjetio memorijalni centar žrtvama holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu i nazvao nacističko ubojstvo šest milijuna Židova u Drugom svjetskom ratu – neopisivim činom zla.

Donald i Melania Trump u tišini su položili su vijenac u Dvorani sjećanja Yad Vashema.

“Riječi nikada neće moći opisati bezdan tog zla i opseg boli koju je nanio. To je najcrnji trenutak povijesti. To je najbrutalniji zločin protiv Boga i njegove djece”, rekao je Trump u kratkom govoru poslije ceremonije.

Trumpova administracija je u nekoliko navrata izazvala nezadovoljstvo svojim odnosom prema holokaustu.

U siječnju, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, Bijela kuća u priopćenju uopće nije spomenula Židove.

Trumpov glasnogovornik Sean Spicer izjavio je prošli mjesec da “čak ni Hitler nije ubijao svoj narod kemijskim oružjem, kao što to čini sirijski predsjednik Bashar al-Assad”. Kasnije se ispričao za tu izjavu. 

Antidefamacijska liga priopćila je u travnju da su se antisemitski incidenti u SAD-u pojačali nakon Trumpova izbora. 

Trump se, nakon posjeta Izraelu i palestinskim područjima, drugoj postaji njegove prve inozemne turneje koja je počela u Saudijskoj Arabiji, zaputio u Rim.

‘Dogovor Izraela i Palestine bio bi početak mira’

Prethodno je Trump, nakon razgovora s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Betlehemu na Zapadnoj obali, rekao kako bi “dogovor između Izraelaca i Palestinaca bio početak mira na Bliskom istoku”.

“Ako Izrael i Palestinci mogu stvoriti mir, bit će to početak procesa mira na Bliskom istoku i to bi bilo čudesno postignuće”, rekao je Trump.

“Mahmoud Abbas uvjerio me da je spreman pomoći u postizanju tog cilja”, rekao je Trump na konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom, prenosi Hina.

Trump je naglasio da mu je “isto obećao” i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Trump i Abbas nisu, međutim, najavili nikakve konkretne mjere kojima bi se postiglo rješenje sukoba na Bliskom istoku.

Abbas, koji je rekao da mu Trumpova nastojanja bude nadu, naglasio je da palestinski sukob s Izraelom nije religijske naravi.

“Naš su temeljni problem okupacija i izgradnja naselja i to što Izrael ne priznaje državu Palestinu”, istaknuo je Abbas.

“Ostajemo pri stavu o rješenju s dvije države. Palestinska država mora biti u granicama iz 1967. godine, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom. Živjela bi u miru, sigurnosti i dobrosusjedskim odnosima s Izraelom”, dodao je.  

Abbas je također pozvao izraelsku vladu da ispuni zahtjeve palestinskih zatvorenika koji štrajkaju glađu u izraelskim zatvorima.

Prosvjednici su se okupili u Betlehemu na trgu Manger za vrijeme Trumpovog posjeta u znak podrške zatvorenicima, a njihove obitelji napisale su pismo Trumpu moleći ga da intervenira.

Izvor: Al Jazeera i agencije