Trump: Kina komplicira stvari sa Sjevernom Korejom

Pregovori o denuklearizaciji Sjeverne Koreje sedmicama stoje u mjestu (EPA)

Američki predsednik Donald Trump optužio je Kinu da “komplikuje stvari” u vezi sa severnokorejskim pitanjem dok pregovori Washingtona i Pjongjanga stoje u mestu.

“Kina uveliko komplikuje stvari kada je reč o vezama sa Severnom Korejom”, rekao je američki predsednik, ponavljajući da ima “sjajan odnos” sa severnokorejskim čelnikom Kim Jong-unom s kojim se sredinom juna sastao u Singapuru.

“Deo problema sa Severnom Korejom povezan je s trgovinskim sporovima s Kinom”, dodao je, potvrdivši spremnost da preispita prirodu trgovinskih veza Washingtona i Pekinga.

Pregovori o denuklearizaciji stoje u mjestu

“Videćemo šta će se dogoditi (sa Severnom Korejom), ali morao sam delovati na Kinu u vezi s trgovinom, jer je to zaista bilo nepravedno za našu zemlju”, upozorio je, izrazivši žaljenje što su njegovi prethodnici “zatvarali oči” pred tim problemom.

Pregovori o denuklearizaciji Severne Koreje nedeljama stoje u mestu, a otkazivanje putovanja američkog državnog sekretara Mikea Pompea u Severnu Koreju potvrdilo je taj zastoj.

“Amerika će biti spremna za razgovore kada bude jasno da je predsednik Kim spreman da ispuni svoje obveze” o “potpunoj denuklearizaciji Severne Koreje”, rekao je Pompeo.

Izvor: Agencije