Trump: Kim Jong-un riskira da izgubi sve

Pjongjang je ranije objavio da je sjevernokorejska vojska provela 'vrlo važan test' na poligonu za lansiranje projektila Sohae (AP)

Američki predsjednik Donald Trump smatra da vođa Sjeverne Koreje Kim Jon-un riskira izgubiti sve ako nastavi s neprijateljskim postupcima i da se njegova zemlja mora denuklearizirati, nakon što je Pjongjang objavio da je izveo “uspješan test velike važnosti”.

“Kim Jong-un je previše pametan i može previše izgubiti, zapravo sve, ako postupa na neprijateljski način. On je potpisao snažan sporazum o denuklearizaciji sa mnom u Singapuru”, napisao je Trump na Twitteru govoreći o njegovu prvom samitu s Kimom u Singapuru 2018.

“On ne želi pokvariti svoj privilegirani odnos s američkim predsjednikom niti se miješati u američke predsjedničke izbore u novembru”, rekao je.

Pjongjang je ranije u nedjelju objavio da je sjevernokorejska vojska u subotu provela “vrlo važan test” na poligonu za lansiranje projektila Sohae.

‘Ogroman privrednim potencijalom’

“Sjeverna Koreja, pod vodstvom Kim Jong-una raspolaže ogromnim privrednim potencijalom, ali mora se denuklearizirati kao što je obećala”, nastavio je Trump.

“NATO, Kina, Rusija, Japan i cijeli svijet se slažu u vezi toga”, dodao je.

Nakon opasnog porasta napetosti, SAD i Sjeverna Koreja pokrenuli su dijalog nakon historijskog susreta dvojice čelnika u junu 2018. u Singapuru.

Ali drugi sastanak na vrhu, u februaru u Hanoiu, nije polučio uspjeh i pregovori su od tada u zastoju.

Predsjednik Trump je u subotu izrazio zadovoljstvo svojim jako dobrim odnosima sa sjevernokorejskim čelnikom.

“Mislim da obojica želimo da tako ostane. On zna da me čekaju izbori”, rekao je i dodao da bi bio iznenađen da Sjeverna Koreja postupi neprijateljski.

Izvor: Agencije