Oglasi

Trump je 'za život', ali dopušta i abortus

Predsjednik SAD-a kaže kako dopušta mogućnost prekida trudnoće u slučajevima silovanja, incesta i zaštite majčinog života.
Donald Trump je pridobio religioznu desnicu obećanjem da će u Vrhovni sud imenovati sudije koji se protive pobačajuEPA

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je "apsolutno za život", ali dopušta mogućnost prekida trudnoće koja je rezultat silovanja i incesta, pošto su neke američke savezne države uvele ograničenja za pobačaj.

"Kao što većina ljudi zna i onima koji bi htjeli znati, poručujem da sam odlučno za život, osim u tri slučaja, a to su silovanje, incest i zaštita majčina života. Istog je stava bio i [nekadašnji američki predsjednik] Ronald Reagan", napisao je Trump na Twitteru.

Predsjednik SAD-a je iznio svoj stav o pobačaju nekoliko dana pošto je Alabama zabranila svaki pobačaj, osim ako je ugrožen majčin život, propisavši kaznu do 99 godina zatvora za liječnike koji bi prekršili zakon.

Abortus tema na izborima 2020.

Pobačaj će biti glavna tema na idućim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 2020. godine.

Trump je pridobio religioznu desnicu, koja je isprva bila skeptična prema razvedenom milijarderu, obećanjem da će u Vrhovni sud SAD-a imenovati sudije koji se protive pobačaju.

Nakon što je imenovao Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha, taj sud sada ima liberalnu manjinu, četiri sudije od njih devet.

Nakon Alabame, i Missouri je nedavno zabranio pobačaj nakon osme sedmice trudnoće.

Georgija, Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa i Sjeverna Dakota, republikanske države, donijele su zakone kojima se zabranjuje pobačaj od trenutka kada se mogu čuti otkucaji dječjeg srca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.