Trump: Iranci su se pokazali kao ‘veoma prijeteći’

Na pitanje da li postoji opasnost od vojnog sukoba između SAD-a i Irana, Trump je rekao da ne može da kaže da nema (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su se Iranci pokazali kao “veoma prijeteći” bez drugih detalja kako bi objasnio svoju odluku o slanju nosača aviona i nekoliko bombardera B-52 u regiju.

“Oni su veoma prijeteći”, rekao je Trump novinarima i dodao da se to “ni ne može zamisliti prema informacijama dostupnim Sjedinjenim Američkim Državama”.

Na pitanje da li postoji opasnost od vojnog sukoba između SAD-a i Irana, Trump je rekao da ne može da kaže da nema ali se nada se to neće dogoditi, prenosi Beta.

“Volio bih da nas oni (Iranci) zovu…. Mi smo spremni na razgovor”, dodao je američki predsjednik ne navodeći druge detalje.

Udarna grupa

Vršilac dužnosti ministra odbrane SAD Patrick Shanahan saopćio je u nedjelju da je odobrio slanje udarne grupe brodova na čelu s nosačem aviona, kao i slanje bombardera na područje Bliskog istoka zbog, kako tvrdi, “kredibilne prijetnje snaga iranskog režima”.

“(To slanje) predstavlja razumno preraspoređivanje snaga kao odgovor na nagoveštaje kredibilne prijetnje snaga iranskog režima”, naveo je šef Pentagona na Twitteru.

On je dodao da SAD “pozivaju iranski režim da prestane s provokacijama”.

“Smatrat ćemo iranski režim odgovornim za bilo koji napad na američke snage ili naše interese”, tvitovao je Shanahan.

Slanje američkih brodova na Bliski istok prethodno je najavio savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton.

Raspoređivanje udarne grupe nosača aviona “USS Abraham Lincoln” pod centralnom komandom regije odgovor je “na brojne zabrinjavajuće i rastuće indikacije i upozorenja”, kazao je on, ne navodeći određenije na šta se to tačno odnosi.

Izvor: Agencije