Oglasi

Trump: Ili pošteni sporazum, ili carine na evropske automobile

Američki predsjednik kaže da će SAD nametnuti carine na uvoz ako se ne dogovori trgovinski sporazum s Evropskom unijom.
AutomobiliJean-Claude Juncker nedavno je rekao kako je Donald Trump obećao da za sada neće nametati dodatne carineAP - Ilustracija

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da će Sjedinjene Američke Države nametnuti carine na uvoz europskih automobila ako ne bude dogovoren trgovinski sporazum s Europskom unijom.

Carine su nešto što američka administracija razmatra, rekao je on novinarima u Bijeloj kući, nakon sastanka s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom.

"Pokušavamo dogovoriti sporazum", kazao je američki predsjednik, pa dodao da su "oni [EU] jako tvrdi".

"Ako ne dogovorimo sporazum, primijenit ćemo carine", rekao je Trump, prenosi Hina.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je ovaj tjedan da je američki predsjednik, poznat po čvrstom protekcionističkom pristupu u trgovini, obećao da za sada neće nametati dodatne carine na uvoz europskih vozila.

Odbacio važnost tajnog izvještaja 

No, tajno izvješće iz Ministarstva trgovine, koje je Trumpu poslano tijekom vikenda, otvara predsjedniku prostor da prijeti carinama do 25 posto na uvezene automobile i autodijelove tako što se uvoz opisuje kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Trump je u srijedu umanjio važnost izvješća, kazavši da je riječ o studiji.

Rekao je da su ga pozorno proučili, no u konačnici presudit će "možemo li dogovoriti pošteni sporazum s EU-om".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.