Oglasi

Trump i Clinton nadomak nominacija za Bijelu kuću

Na predizborima u New Yorku Hillary Clinton pobijedila Bernieja Sandersa, a Donald Trump ostale kandidate.

LVURRHOWhto

Glavni republikanski kandidat za nominaciju u utrci za Bijelu kuću Donald Trump osvojio je u utorak republikanske predsjedničke predizbore u državi New York, približivši se osvajanju dovoljnog broja kandidata za dobijanje nominacije, no večer je bila nešto neizvjesnija za Hillary Clinton, favoritkinju za nominaciju američkih demokrata.  

Njujorški multimilijarder ostvario je veliku pobjedu u svojoj matičnoj državi čime je dobio snažan vjetar u leđa u osvajanju 1.237 glasova stranačkih elektora potrebnih za nominaciju.

Glavna demokratska kandidatkinja Hillary Clinton također je ostvarila pobjedu u New Yorku, javlja agencija Hina.

Clinton je tu državu jednom predstavljala kao senatorica u američkom Kongresu, a pobjedom je otupila zamah svome stranačkom rivalu Bernieju Sandersu i ostvarila veliki korak prema dobivanju stranačke predsjedničke nominacije.

Važan poticaj

No američke TV stanice nisu odmah objavile pobjednika na strani demokrata ocjenjujući da iako Clinton vodi, prvi rezultati pokazuju njenu izjednačenost sa Sandersom, iako joj je trebala jasna pobjeda nakon što je njen protivkandidat ostvario seriju od sedam od posljednjih osam stranačkih utrka.

Rezultati su nešto kasnije pokazali osvajanje 60 posto glasova za Clinton u odnosu na 40 za Sandersa.

Pobjede Trumpa i Clinton u jednom od najvećih državnih predsjedničkih predizbora do sada dalo je važan poticaj oboma kandidatima za jake pozicije sljedećeg utorka, na kojima se također očekuje njihov dobar rezultat na novih pet predizbora u sjeveroistočnim američkim saveznim državama.

Trump je osvojio više od 60 posto glasova nakon prebrojanih oko 40 posto, lako pobijedivši rivale, senatora Teda Cruza iz Teksasa, i guvernera Ohija Johna Kasicha, čime je došao u poziciju da osvoji većinu ili svih 95 glasova elektora.

Trump, koji je i dalje nepopularan kod republikanskog stranačkog vodstva i aktivista, u ove je predizbore ušao s osvojenih 756 stranačkih glasova do sada, dok je Cruz imao 559, a Kasich 144, navodi Associated Press. Ako ne osigura dovoljan broj glasova do stranačke konvencije u julu u Clevelandu, elektori će moći prelaziti drugim kandidatima.

Pobjeda Hillary Clinton u New Yorku nad senatorom iz Vermonta Sandersom trebala bi povećati njeno vodstvo od 244 stranačkih glasova u odnosu na Sandersa i učiniti njemu gotovo nemogućim nadoknaditi deficit i osvojiti 2.383 stranačka elektora potrebna za nominaciju po pravilima koja vrijede kod Demokrata po kojima se delegati alociraju proporcionalno na temelju rezultata u svakoj državi.

Neregularnosti

Predizbori u New Yorku bili su praćeni neregularnostima pa je tako više od 125.000 ljudi nestalo s popisa u toj državi od oko 4 miliona birača koliko se procjenjuje da ih izlazi na predizbore.        

Zvanični kontrolor izbora u New Yorku gradu Scott Stringer naložio je da se ispitaju članovi biračkih komisija.

On je izrazio "duboku zabrinutost" zbog "izvještaja o problemima i neregularnostima na biralištima".

"Nema ništa više sveto u našoj zemlji od prava glasa, a ipak izbori za izborima, stižu izvještaji o ljudima koji su neobjašnjivo uklonjeni sa spiska, upućeni su da glasaju na pogrešnim mjestima ili nisu ni mogli da stignu do svog birališta", izjavio je Stringer.

On je dodao da je njegova kancelarija primila izvještaje da neka birališta nisu bila otvorena na vreme, kao i niko nije mogao biračima da kaže kada će proraditi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.