Trump: Greta, odmori; Thunberg: Odmaram

Thunberg, kojoj je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, brzo je reagirala na Trumpov istup (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump obrušio se na mladu švedsku aktivisticu Gretu Thunberg, nazivajući smiješnim to što ju je prestižni magazin Time izabrao za osobu godine, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

“Greta bi morala poraditi na svom problemu kontrole bijesa, a onda s prijateljem pogledati dobar stari film”, napisao je Trump na društvenoj mreži Twitter, dodajući: “Odmori, Greta, odmori”.

Thunberg, kojoj je dijagnosticiran Aspergerov sindrom, brzo je reagirala na njegov istup, piše The Guardian, tako što je dio profila s ličnim podacima na Twitteru izmijenila napisavši:

“Tinejdžerica koja radi na svom problemu kontrole bijesa. Trenutno se odmara i gleda dobar starinski film s prijateljem.”

To nije prvi put da Trump izražava nezadovoljstvo jer, kako primjećuje AP, njegov utjecaj nije priznat.

Godine 2015, kad je bio među kandidatima za osobu godine, njemačku kancelarku Angelu Merkel (kojoj je pripala ta titula) napao je da “uništava Njemačku”.

‘Školski štrajk za klimu’

I brazilski predsjednik Jair Bolsonaro prethodno je kritizirao švedsku tinejdžericu Thunberg, nazvavši je “derištem” (piralha na portugalskom). Ona je na to reagirala jednako kao i prema Trumpovom tvitu: na svom profilu na Twitteru, gdje ima više od tri miliona pratilaca, izmijenila je dio koji se odnosi na njene lične podatke, upisavši “piralha”.

Američki magazin Time proglasio je Thunberg osobom godine zbog njenog zalaganja u borbi protiv klimatskih promjena. Mlada Šveđanka, koja u januaru puni 17 godina, pozvala je na hitnu akciju kako bi se riješila svjetska klimatska kriza.

Pokrenula je globalni pokret za borbu protiv klimatskih promjena u augustu prošle godine, kada je počela izostajati iz škole i protestirati ispred švedskog parlamenta s transparentom na kojem je pisalo “Školski štrajk za klimu”.

Otad se obratila šefovima država u UN-u, srela s papom Franjom, sukobila s Trumpom i inspirirala četiri miliona ljudi da joj se pridruže u protestima protiv klimatskih promjena 20. septembra 2019, najvećim klimatskim demonstracijama u historiji.

Izvor: Agencije