Trump demonstrantima: Mogli bi vas dočekati ‘najopasniji psi’

Smrt Georgea Floyda, koja se dogodila u ponedjeljak u Minneapolisu, pokrenula je demonstracije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da bi osobe koje protestiraju zbog smrti crnog muškarca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac vrat prikliještio koljenom, mogle biti “dočekana s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje je vidio” ako pređu ogradu Bijele kuće, prenosi Hina.

U nizu objava na Twitteru Trump je također izgleda pozvao svoje pristaše da se okupe ispred zgrade izvršene vlasti, rekavši, “VEČERAS JE, KOLIKO ČUJEM, MAGA VEČER U BIJELOJ KUĆI???”. MAGA je skraćenica Trumpova slogana: “Make America Great Again”, odnosno “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

Kasnije je rekao da ne zna hoće li njegove pristaše doći.

Smrt Georgea Floyda koja se dogodila u ponedjeljak u Minneapolisu pokrenula je demonstracije, neke od njih nasilne, u mnogim gradovima diljem zemlje, uključujući i one u Washingtonu u petak.

Bijela kuća zatvorena

Bijela kuća je bila privremeno zatvorena dok su se stotine ljudi okupljaju tokom podneva okupljale preko puta na trgu Lafayette.

Nakon što su otišli u prosvjednoj povorci, demonstranti su se kasnije opet okupili, a video snimke su pokazale naguravanje između policajaca i demonstranata koji su se razišli u subotu rano ujutro.

Trump je pohvalio pripadnike američke tajne službe koji čuvaju Bijelu kuću rekavši da su bili “vrlo hladnokrvni”. “Bio sam unutra, pratio svaki pokret, i nisam se mogao osjećati sigurnije.”

“Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasniim oružjem”, rekao je. “Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak.”

Trump povukao komentar

Trump je optužio gradonačelnicu Washington D.C.-a, Muriel Bowser, zato što je odbila poslati policiju koja bi pomogla tajnim službama, iako je Washington Post izvijestio da su gradski policajci pomogli kontrolirati kasnije okupljanje. 

Ured gradonačelnice i policije Washington D.C.-a nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

U petak, nakon upozorenja i osude demokrata, Trump je s Twittera povukao komentar da “pljačka vodi ubistvu” sugerirajući da bi se moglo pucati na demonstrante koji su krenuli pljačkati.

Izvor: Agencije