Trump: Demokrate će s COVID-19 ukrasti izbore

Predsjednik Sjedinjeni Američkih Država Donald Trump upozorio je republikance da bi izbori u novembru mogli biti “ukradeni”, optuživši demokrate da “koriste COVID za krađu izbora”.

Trump je govorio prvog dana republikanske nacionalne konvencije u Charlotteu (Sjeverna Karolina), nakon što je ponovo nominiran za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima 3. novembra, na kojima će se suprotstaviti demokrati Joeu Bidenu.

Predsjednik SAD-a je ponovio svoju tvrdnju da će glasanje putem pošte, za koje se očekuje da će igrati veliku ulogu na predstojećim američkim predsjedničkim izborima, zbog straha mnogih Amerikanaca od odlaska na birališta u jeku epidemije koronavirusa, dovesti do široke prevare.

Nezavisni stručnjaci za sigurnost izbora kažu da je prevara birača u SAD-u izuzetno rijetka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ono što oni rade je da koriste COVID-19 za krađu izbora. Oni koriste COVID-19 za obmanjivanje američkog naroda, svih naših ljudi, poštenih i slobodnih izbora”, rekao je Trump.

‘Podjele, nacionalizam i napredak’

“Jedini način na koji nam ove izbore mogu oduzeti je ako su to lažni izbori. Pobijedit ćemo.”

Trump se u govoru fokusirao i na poruku “zakona i reda”, kao odgovor na rasprostranjene proteste nakon policijskog ubistva Georgea Floyda, Afroamerikanca u Minneapolisu.

Također, poticao je škole i firme da se ponovo otvore bez obzira na pandemiju korona virusa.

Četverodnevna republikanska nacionalna konvencija počela je u u ponedjeljak, a Trump bi se svake večeri trebao obraćati učesnicima.

Za razliku od 2016. godine, Trump u predsjedničke izbore 2020. godine ulazi uz punu podršku vodećih republikanaca, iako zaostaje po anketama u presudnim američkim saveznim državama.

Konvencija, koja se održava u trenutku dok je epidemija korona virusa odnijela živote više od 170.000 Amerikanaca, bit će ključna za oblikovanje Trumpove predizborne poruke, koja počiva na kulturnim podjelama, nacionalizmu i ekonomskom napretku.

Izvor: Agencije