Trump brani saudijsku vlast

Krunski princ posjetio je Trumpa u Bijeloj kući u martu, u susretu koji je saudijski zvaničnik nazvao 'prekretnicom' u odnosima dvije zemlje (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je da ima veliko povjerenje u saudijskog kralja Salmana i krunskog princa Mohammeda bin Salmana povodom masovnih hapšenja zbog “korupcije saudijskih prinčeva i bivših ministara, zastupnika i biznismena”.

Trump je na svom Twitter-nalogu napisao da “oni tačno znaju šta rade” i da su nekih od tih ljudi, prema kojima su se strogo ponijeli, “muzli” državu godinama, prenijele su agencije.

Vlada Saudijske Arabije uhapsila je prošle sedmice 11 prinčeva i 38 bivših ministara, zastupnika i biznismena.

Saudijske vlasti nastavile su u ponedjeljak čistku zbog korupcije navodnim hapšenjem jednog od vodećih biznismena u toj državi. Također, mnogi računi su “zamrznuti” i napravljena je lista zabrane letova.

Ujedinjeni protiv Irana

Krunski princ posjetio je Trumpa u Bijeloj kući u martu, u susretu koji je saudijski zvaničnik nazvao “prekretnicom” u odnosima dvije zemlje koje dijele pogled na destabilizujuće ponašanje Irana u regiji.

Trump je oštro kritikovao Iran, a prošlog je mjeseca najavio da bi mogao poništiti nuklearni sporazum s Teheranom. Američki predsjednik naišao je na raskošan prijem u Rijadu tokom svoje prve inozemne predsjedničke posjete.

Washington Post podsjeća da je Saudijska Arabija apsolutna monarhija i da bi Trumpova želja da uspostavi saradnju s tamošnjim vlastima u borbi protiv terorizma mogla omogućiti prestolonasljedniku da izbjegne šire posljedice ako zloupotrijebi svoje ovlasti.

U ponedjeljak se Nasser bin Aqeel al-Tayyar, član odbora najveće turističke kompanije Saudijske Arabije, navodno, našao među pritvorenima iz proteklih dana, a među kojima se nalaze neki od najutjecajnijih zvaničnika i poduzetnika u državi.

Dramatični potezi posljednji su u seriji mjera prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji želi učvrstiti svoj utjecaj.

Okončana prva faza

U subotu je kralj Salman bin Abdulaziz al Saud objavio da će njegov sin Mohammed bin Salman kontrolisati novoformiranu komisiju protiv korupcije u ovoj državi.

Novoosnovani Komitet protiv korupcije u Saudijskoj Arabiji, koji je pratio hapšenja istaknutih prinčeva i visokih zvaničnika u toj državi, saopćio je kako ima dokaz da je otkrivena široko rasprostranjena korupcija, javlja agencije AP.

Odvojeno od toga, generalni tužilac Saud al-Mojeb upozorio je u saopćenju da će suđenja biti održana “u dogledno vrijeme”, a da je istraga “samo početak vitalnog procesa koji će iskorijeniti korupciju”.

U saopćenju od ponedjeljka član Komiteta Khalid al-Mehaisen izjavio je da su osumnjičeni trenutno na ispitivanju, što je, ukazuje agencija AP, prvo prešutno priznanje Vlade da su pojedinci zatočeni.

U ranije objavljenom saopćenju predsjednik antikorupcijske komisije Khalid bin Abdulmohsen Al-Mehaisen kazao je: “Dokazi o prekršajima i pogrešno vođenim finansijama, koji su nedavno otkriveni, ukazuju na raširenu korupciju u mnogim slučajevima.”

“Odgovornost nove antikorupcijske komisije jest osigurati da istrage tih slučajeva budu kompletirane i da se provede puna snaga zakona”, dodao je on.

Al-Mojeb je naveo da je čistka tek “prva faza” i da se privedeni ispituju.

“Jučerašnji događaji ne predstavljaju početak nego finalizaciju prve faze naše borbe protiv korupcije”, istakao je Mojeb i dodao da su istrage napravljene diskretno “kako bi se sačuvao integritet pravnih poteza i kako bi se osiguralo da niko ne pobjegne pravdi”.

Princ Alwaleed bin Talal, biznismen i milijarder, koji je vlasnik investicijske firme Kingdom Holding, nalazi se među pritvorenima, navodi agencija Reuters, koja se poziva na neimenovani visokopozicionirani izvor.

Među pritvorenima su i visokopozicionirani ministri koji su nedavno dobili otkaze, poput princa Mitaaba bin Abdullaha, prvog čovjeka Nacionalne garde, te Adela Faqiha, ministra ekonomije.

Saudijske banke počele su, navodno, zamrzavati bankovne račune sumnjivih osoba.

Sva ova dešavanja u saudijskoj administraciji dešavaju se tek nekoliko mjeseci nakon što je kralj Salman na mjesto prestolonasljednika umjesto nećaka Mohammeda bin Nayefa postavio svog sina Mohammeda.

Mohammed bin Salman odgovoran je za brojne promjene i u domaćoj i vanjskoj politici otkad je objavljeno da je prvi u redu za tron.

Izvor: Al Jazeera i agencije