Oglasi

Trump bi ipak prijavio strana uplitanja u predsjedničku kampanju

Ranije je američki predsjednik izjavio kako ne bi odbio informacije koje bi išle na štetu njegovim protivnicima ako bi ih dobio tokom predsjedničke kampanje.
Donald Trump se ne slaže sa stavom direktora FBI-ja Christophera WrayaEPA

Američki predsjednik Donald Trump je promijenio mišljenje o tome da bi li prijavio policiji strano uplitanje u političku kampanju i rekao kako bi o tome obavijestio vlasti.

"Naravno da se treba pripaziti, kontaktirati FBI [Federalni istražni biro] ili obavijestiti glavnog tužitelja i slično", kazao je on za Fox News.

"Ako bih pomislio da je nešto netačno ili štetno objavljeno, prijavio bih to glavnom tužitelju, FBI-u. Prijavio bih to policiji, apsolutno."

Ranije je izjavio kako ne bi odbio informacije koje bi išle na štetu njegovim protivnicima ako bi ih dobio tokom predsjedničke kampanje 2020. godine i objasnio "kako nema ništa loše u tome".

Biden neće koristiti dezinformacije

Trump je rekao kako se to ne bi računalo kao miješanje u izbore.

"Ako bi neko imao informacije, mislim da bih ih i prihvatio", dodao je.

Također je kazao da se ne slaže sa stavom direktora FBI-ja Christophera Wraya kako bi se tokom političke kampanje trebalo izvještavati o sumnjivim informacijama iz stranih vlada.

Demokratski zastupnici optužili su američkog predsjednika u četvrtak da daje zeleno svjetlo Rusiji za uplitanje u predsjedničke izbore 2020. godine, a Trump je kasnije promijenio priču.

Bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden, vodeći predsjednički kandidat demokrata, objavio je u petak video na Twitteru u kojemu se obavezao da neće koristiti dezinformacije u svojoj kampanji ili tolerirati vanjsko uplitanje.

Nema dokaza za dosluh s Rusijom

"Trump je bio potpuno u krivu... Neću biti dio bilo kakvog pokušaja potkopavanja demokratije ili povjerenja javnosti u naše institucije", rekao je Biden. 

Navodi o umiješanosti stranih sila, posebno Rusije, do sada su obilježili Trumpov predsjednički mandat, zbog čega je provedena široka istraga, koju je vodio posebni savjetnik Robert Mueller.

U izvještaju je zaključeno da ne postoji dovoljno dokaza da je postojao Trumpov dosluh s Rusijom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.