Trump bez pozivnice za klimatski samit u Francuskoj

Donald Trump nije među više od 100 svjetskih lidera pozvanih da prisustvuju samitu u Parizu (EPA)

Francuske vlasti saopćile su da predsjednik SAD-a Donald Trump nije među više od 100 svjetskih lidera pozvanih da prisustvuju klimatskom samitu u Parizu sljedećeg mjeseca.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron planira na samitu forsirati svoju agendu pod nazivom “Učinimo našu planetu ponovo velikom”.

To je aluzija na Trumpov slogan tokom predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine, koji je glasio “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Samit za cilj ima da promovira takozvane zelene projekte i pruža nove izvore finansiranja, navodi AP.

Pozivnica na diplomatskom nivou

Jedan zvaničnik je anonimno izjavio za AP da su pozivnice poslane šefovima onih država koje su “posebno posvećene” Pariskom klimatskom dogovoru iz 2015. godine, ali da će pozivnica za SAD biti poslata “na diplomatskom nivou”.

U juna ove godine Trump je rekao da će se SAD povući iz Pariskog klimatskog dogovora ukoliko ne bude mogao osigurati bolji dogovor.

Na skupu u Parizu, čiji je naziv na engleskom jeziku “Samit jedne planete”, Macron bi trebao objaviti i imena američkih naučnika, stručnjaka za klimu, koji će dobiti velikodušne stipendije kako bi svoja istraživanja nastavili u Francuskoj.

Izvor: Agencije