Trump: Ako je Rusija plaćala talibane bit ću jako ljut

Trump jkaže da nikada nije pitao Putina o vjerodostojnosti izvještaja američkih i evropskih obavještajnih službi da Rusija plaća talibanima da ubijaju američke vojnike (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će biti jako ljut, ako se ispostavi da su tačne tvrdnje američkih obavještajaca da je Rusija plaćala talibanima da ubijaju američke vojnike u Afganistanu.

Trump je rekao novinarima da će reagirati na odgovarajući način ukoliko se dokažu ti navodi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

On je dodao i da i dalje razmatra gdje da održi svoj govor povodom prihvatanja predsjedničke nominacije republikanaca.

Kako je naveo, postoji mogućnost da govor održi u Bijeloj kući.

Trump je ranije u srijedu izjavio da nikada nije pitao predsjednika Rusije Vladimira Putina o vjerodostojnosti izvještaja američkih i evropskih obavještajnih službi da Rusija plaća talibanima da ubijaju američke vojnike u Afganistanu i izrazio je sumnju u vjerodostojnost tih izvještaja.

“Nikada nisam o tome razgovarao sa Putinom”, rekao je Trump u intervjuu za mrežu HBO.

Rusija i talibani demantirali su u junu medijske izvještaje, prema kojima je ruska vojno-obavještajna jedinica ponudila borcima koji su u vezi sa talibanima novac da ubijaju američke vojnike i ostale članove vojne koalicije NATO-a u Afganistanu.

Novac za ubistva

U izvještaju iz New York Timesa, američki obavještajci su nekoliko mjeseci ranije zaključili da je ruska jedinica prošle godine u tajnost ponudila nagrade borcima za uspješne napade.

Tu informaciju je kasnije objavio i Washington Post.

Zvaničnici tvrde da su borci, ili osobe bliske njima, uzeli barem dio novca od Rusa, iako ostaje nejasno koji napadi su rezultat tog dogovora, kaže se u izvještaju. 

Rusija je odbacila optužbe, a ambasada u Washingtonu nazvala ih je “neosnovanim”, uz napomenu da su tvrdnje “izazvale direktne prijetnje po živote uposlenika ruskih ambasada u Washingtonu i Londonu”.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid također je demantirao pisanje Timesa, rekavši da grupa nema “nikakve odnose ni sa kakvom obavještajnom službom”.

U Afganistanu je u 2019. godini ubijeno 20 američkih vojnika.

Izvor: Agencije