Tropske vrućine u regiji, proglašen crveni meteoalarm

Preporučuje se primjena adekvatne zaštite od UV zračenja i ograničenje fizičkih napora (EPA)

Toplotni val koji je zahvatio regiju Balkana, gdje su pojedine države izdale upozorenje zbog tropskih vrućina, trajat će do sredine naredne sedmice.

Crveni meteoalarm proglašen je dan ranije nego što je očekivano za područje Beograda i zapadne Srbije, objavljeno je na internetskoj stranici Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Crveni meteo-alarm proglašen je za područje Beograda i zapadne Srbije [meteoalarm.rs]

Kako se navodi, crveno upozorenje označava veoma opasno vrijeme zbog ekstremno visokih temperatura, koje bi moglo prouzrokovati “veliku materijalnu štetu i može biti opasno po bezbednost ljudi i životinja”.

U Srbiji će do 9. augusta biti veoma toplo s maksimalnom temperaturom u većini mjesta od 35 do 39 stepeni, a za vikend, lokalno, i oko 41 stepena, upozorio je RHMZ.

Upozorenje u BiH do 6. augusta

Preporučuje se primjena adekvatne zaštite od UV zračenja i ograničenje fizičkih napora, kao i adekvatno odijevanje i boravak u hladovini.

Veliki dio Bosne i Hercegovine je pod “crvenim alarmom”, a upozorenje zbog velike vrućine u toj zemlji trajat će do subote, 6. augusta.

U BiH vladaju tropske temperature [fhmzbih.gov.ba]

Crnogorski Institut za javno zdravlje savjetovao je građane da zbog najavljenog toplotnog vala do 10. augusta borave u hladu i izbjegavaju direktno izlaganje suncu, kao i izlaske tokom najtoplijeg dijela dana.

U Sloveniji je proglašen “crveni alarm” za period do petka, 4. augusta, zbog očekivanog porasta temperature.

Velik porast dnevnih temperatura slovenski meteorolozi najavljuju posebno za četvrtak i petak, a crveni alarm važi za najveći dio Slovenije, osim krajnjeg sjeverozapada koji je pod klimatskim utjecajem Julijskih Alpa.

Meteorolozi u Hrvatskoj su saopćili da će val vrućine u pojedinim dijelovima zemlje oboriti dosadašnje temperaturne rekorde, jer će temperatura prelaziti i 40 stepeni.

Izvor: Agencije