Oglasi

Trojica ruskih tajkuna izgubila milijarde dolara zbog sankcija

Oleg Deripaska, Viktor Vekselberg i Sulejman Kerimov izgubili su zajedno 7,5 milijardi dolara za četiri dana.
Američko Ministarstvo finansija je 6. aprila stavilo na 'crnu listu' sedam ruskih oligarha i 12 kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolomReuters

Trojica ruskih tajkuna, Oleg Deripaska, Viktor Vekselberg i Sulejman Kerimov, koji su se našli na novoj listi američkih sankcija, izgubili su zajedno 7,5 milijardi dolara otkako je 6. aprila objavljena ta lista, prema računici Reutersa dobijenoj na osnovu kretanja cijena akcija njihovih kompanija.

Imena njih trojice, od sedam ruskih biznismena navedenih na listi, vezuju se za kompanije Rusal, En+ Grupa, GAZ grupa i Polyus, čijim se akcijama trguje na berzi, prenosi Tanjug.

'Crna lista'

Deripaska je, posmatrano u dolarskom iznosu, vjerovatno izgubio 4,56 milijardi dolara tokom četiri trgovačka dana, Vekselberg 1,32 milijarde dolara, a Kerimov 1,58 milijardi dolara, izračunao je Reuters na osnovu promjena iznosa tržišne kapitalizacije četiri te listirane kompanije.

Američko Ministarstvo finansija je 6. aprila stavilo na "crnu listu" sedam ruskih oligarha i dvanaest kompanija koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, navodeći da oni profitiraju od uključenosti ruske države u "destruktivne aktivnosti" širom svijeta, navodi agencija.

Ta vijest je nokautirala ruska tržišta kapitala, oborivši vrijednost rublje i akcije četiri pomenute kompanije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.