Trojica Australaca osuđeni na dugogodišnji zatvor zbog paljenja džamije

Australijsko nacionalno vijeće imama spremno je platiti stražarima, koji bi nosili pištolje, da stoje ispred vjerskih objekata  (EPA)

Trojica Australaca, sunitski muslimani, osuđeni su na kazne od 16 do 22 godina zatvora svaki zbog napada na šiitsku džamiju u Melbourneu, inspiriranog grupom Islamska država Irak i Levant.

Abdullah Chaarani (28), Ahmed Mohamed (26) i Hatim Moukhaiber (30) su u srijedu na Vrhovnom sudu savezne države Victorie osuđeni na zatvorske kazne zbog terorističkog čina paleži Islamskog centra imama Alija u Fawkneru, sjevernog predgrađa drugog najvećeg australskog grada, u prosincu 2016. godine.

Porota ih je proglasila krivima u maju, prenosi Hina.

Mohamed i Chaarani su osuđeni na 22 godine zatvora, s mogućnošću puštanja na prijevremenu slobodu tek nakon 17 godina, dok je Moukhaiber osuđen na 16 godina, s mogućnošću oslobađanja tek nakon 12 godina, objavila je australska televizija ABC.

‘Napad na vjerske slobode’

Sudac Andrew Tinney je pri izricanju presude rekao da je taj čin bio motiviran mržnjom, netolerancijom i zlobom, te da je to bio “napad na vjerske slobode” koji je “nemoguće opravdati”.

Prije napada je na zidove džamije napisano “Islamska država Irak i Levant”. Džamija je potom potpuno uništena u požaru.

Mohamed i Chaarani su je pokušali zapaliti i mjesec dana ranije, no uspješni su bili tek uz Moukhaiberovu pomoć.

Taj dvojac je osuđen i zbog planiranog napada oko Božića 2016. koji je spriječen, samo nekoliko sedmica prije napada na džamiju.

Mohamed i Moukhaiber su na suđenju odbacili da su sudjelovali u tom činu, dok je Chaarani to priznao, no odbacio da je riječ o terorizmu. Za njega je to bio dio protesta “s namjerom promoviranja sunitskog islama”.

Izvor: Agencije