Troje novinara odbilo učešće u emisiji s Dodikom

Dodik i SNSD su osporili navode iz prijave ističući kako je nepravovremena. (Al Jazeera)

Troje novinara odbilo je poziv Radio-televizije Republike Srpske da učestvuje u emisiji “Intervju sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom” dok se ne ispune osnovni uslovi za nesmetan i slobodan rad medija i novinara.

Glavna i odgovorna urednica informativnog programa RTV BN Suzana Raden-Todorić, urednik portala Capital.ba Siniša Vukelić i novinarka agencije Fena Dušica Stanojević poslali su medijima obrazloženje odluke kako bi ih upoznali kakve uslove očekuju da bi učestvovali u istoj emisiji s Dodikom.

Uslovi su, kako su nevali, nesmetan i slobodan rad medija i novinara, što podrazumjeva prestanak napada na novinare, kao i da nosioci vlasti u tom bh. entitetu prestanu vrijeđati novinare.

Učestali napadi na novinare

Također, potpisnici traže da se procesuiraju napadači i nalogodavci napada na Vladimira Kovačevića, novinara RTV BN, koji je brutalno pretučen, što je posljednji u nizu napada na predstavnike medija u Bosni i Hercegovini.

Kolege novinari, ali i drugi korisnici društvenih mreža, osudili su ovaj napad, ali i postavili pitanje da li je prekasno za bilo kakve reakcije i da li će se stanje dodatno pogoršati.

Kovačević je kazao da su ga pred zgradom u kojoj stanuje sačekala dvojica nepoznatih muškaraca, koji su ga po povratku sa radnog zadatka pretukli metalnim šipkama u Banjoj Luci.

Za sada je nepoznat identitet napadača.

Izvor: Agencije