Trinaest članica EPP-a zatražilo isključenje Orbanove stranke

Izbacivanje Orbanovog Fidesza zatražili su čelnici 13 stranaka od 82 u EPP-u (EPA)

Trinaest stranaka članica Evropske narodne stranke (EPP) zatražilo je da iz te grupe bude isključena stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Tražimo izbacivanje Fidesza iz EPP-a. Razvoj situacije potvrđuje naše uvjerenje da Fidesz sa sadašnjom politikom ne može uživati članstvo u EPP-u”, navodi se u pismu upućenom predsjedniku te evropske grupe Donaldu Tusku, prenosi Beta.

Izbacivanje Fidesza zatražili su čelnici 13 stranaka od 82 u EPP-u, među kojima je i premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis. Međutim, nijedna od velikih političkih formacija unutar te grupe, kao što su Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel i Narodna stranka u Španiji, nisu dio te inicijative.

Procedura isključenja

Zahtjev tih 13 stranaka omogućit će Tusku da pokrene proceduru isključenja. To je treći zahtjev za isključenje Orbanove stranke, ali su prethodni pokušaji ostali bezuspješni nakon što su neke stranke, kao CDU, odbile glasati.

EPP je u martu 2019. suspendirao Fidesz do daljnjeg jer se već niz godina sve više udaljava od politike te grupacije desnog centra.

Evropska unija (EU) trenutno je zabrinuta jer je mađarski parlament 30. marta usvojio sporni zakon koji dozvoljava Orbanu da vlada ukazima za vrijeme vanrednog stanja neograničenog trajanja.

Orbanovi kritičari u Mađarskoj, ali i u inozemstvu smatraju taj zakon instrumentom koji ima za cilj gotovo potpunu kontrolu Vlade, koja koristi pandemiju korona virusa kao izgovor.

Izvor: Agencije