Trideset novih žrtava korona virusa u regiji

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2.712 (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 181 novi slučaj zaraze korona virusom, a umrle su tri osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civile zaštite.

Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 2.712., prenosi Hina.

Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježena je 20.621 osoba s korona virusom, od kojih je 327 umrlo.

Ukupno se oporavilo 17.582 osoba, od toga 284 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14.048 osoba.

Do danas je testirano 360.976 osoba, od toga 2.461 u posljednja 24 sata.

Osam žrtava COVID-a 19 u BiH

U protekla 24 sata na području BiH registrovana su 185 nova slučaja zaraze korona virusom, a od posljedica zaraze preminulo je osam osoba.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH je u protekla 24 sata testirano 888 uzoroka, od kojih su 82 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

U protekla 24 sata evidentiran je oporavak 73 pacijenta, a trenutno je aktivan 3.171 slučaj/pozitivan na COVID-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest smrtnih ishoda. 

U bh. entitetu Republika Srpska je u protekla 24 sata izvršеnо tеstirаnjе 539 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа  pоtvrđеn је kоd 102 оsоbе.

U istom vremenskom periodu Institutu su priјаvljеna i dvа smrtnа slučаја, kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о muškаrcimа stаriје živоtnе dоbi iz Bаnje Lukе, prenosi Fena.

U Brčkom je registrovan jedan novi slučaj zaraze korona virusom.

‘Početak trećeg vala u Beogradu’

U posljednja 24 sata u Srbiji su potvrđena još dva smrtna slučaja od posljedica infekcije korona virusom, čime je ukupan broj umrlih porastao na 765, saopćeno je danas, prenosi agencija Beta. Dodaje se kako procenat smrtnosti na današnji dan iznosi 2,19.

Na internetskoj stranici Ministarstva zdravlja Srbije se navodi kako je u prethodna 24 sata virus potvrđen kod 67 osoba među 5.263 testirane. Hospitalizirano je 326 osoba, od kojih je na respiratorima 20. Tokom epidemije korona virusa u Srbiji, testirano je 1.199.799 osoba, a virus je potvrđen kod 34.854.

Epidemiolog Predrag Kon iz Srbije rekao je da je Beograd u toku prošle sedmice ušao u treće povećanje zaraženih korona virusom, ili početak trećeg vala, i teško je vjerovati da će se to zaustaviti i vratiti na stanje od prije nekoliko sedmica.

Na pitanje o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog sata u slučaj velikog broja zaraženih, Kon je kazao da je to neprekidno pitanje, ali da on na njega ne zna odgovor.

“Tu postoje pravne dileme, ne znam da odgovorim”, rekao je, dodavši da sada dolazi do situaciju kada će se sve češće pominjati restriktivne mjere, jer se u naredne dvije sedmice zaista može očekivati znatno povećanje, pa i proširenje ovog virusa, ne samo na teritoriji Beograda, nego i na teritoriji cijele Srbije, prenosi Tanjug.

Naveo je da dolazi zima, kada je prenošenje svih virusa dominantno, te da će on vjerovatno ući u škole, zbog čega će, dodao je Kon, u novembru možda biti racionalnije razmišljati i o privremenom prekidu rada škola.

Upitan o lijeku Remdesivir, koji se koristi u borbi protiv COVID-19, a koji je od ponedjeljka dostupan pacijentima u Srbiji, Kon kaže da je stav infektologa da se u medijima ne priča o efektima liječenja.

Rekao je da je sada već dolazi deseti protokol u liječenju i da se neprekidno usavršava taj složeni način liječenja koji se preporučuje.

Slovenija: 169 novozaraženih

U Sloveniji je u posljednja 24 sata na korona virus izvedeno 1.404 testova i potvrđeno 169 novih slučajeva zaraze, a dvije zaražene osobe su umrle, objavila je slovenska vlada.

Manji broj testova nego obično provede se danima vikenda, ali i dalje zabrinjava rast postotaka zaraženih u testiranoj populaciji, prenosi Hina.

Epidemiološka situacija i dalje se pogoršava, ubrzano raste broj novih zaraza, ali su bolnice sve spremnije odgovoriti na izazov i mogu primiti više pacijenata nego ranije, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin.

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj infekcija od početka epidemije u Sloveniji povećao se na 8832, a od tog broja trenutno je aktivnih 3444 slučajeva. U bolnicama je 172  zaraženih, od čega 26 na intenzivnim odjelima. Do sada je od posljedica COVID-a 19 umrlo 169 osoba.

Žrtva i na Kosovu

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZK) saopćio je danas da je u prethodna 24 sata od posljedica zaraze korona virusom i drugih pratećih bolesti umrla jedna osoba, čime je ukupan broj umrlih tokom epidemije porastao na 648, prenosi Beta.

U istom periodu u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZK i privatnim laboratorijama metodom RT-PCR, testirana su ukupno 702 uzorka uzetih iz klinika KBUCK, regionalnih bolnica i kontakata ranije zaraženih, od kojih je 68 pozitivnih na korona virus.

Od početka epidemije na Kosovu je registrirano 16.247 osoba pozitivnih na korona virus, od 75.288 testiranih kao sumnjivih na zarazu virusom SARS-CoV-2. Tokom posljednja 24 sata izliječena su 33 pacijenta, te je ukupan broj izlečenih do danas 14.368. Danas je aktivan 1.231 slučaj.

Pet žrtava u Sjevernoj Makedoniji

U Sjevernoj Makedoniji je registrirano 177 novih slučajeva zaraze korona virusom od kojeg je umrlo još petoro, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja ove države.

Od korona virusa je do sada u Sejvernoj Makedoniji umrlo ukupno 797 obolelih, ukupan broj dijagnostikovanih slučajeva tokom epidemije je 21.113, a aktivnih slučajeva je danas 4.015.

Institut za javno zdravlje je registrovao da je ozdravilo još 107 pacijenata, pa je broj ukupan izliječenih porastao na 16.301.

U prethodna 24 sata urađeno je 778 testova, a do sada je testirano 208.669 građana Sjeverne Makedonije.

Devet preminulih u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrirana 181 novozaražena osoba i devet smrtnih slučajeva, saopćeno je večeras iz Instituta za javno zdravlje u Podgorici, javlja Tanjug i dodaje kako su testirana 534 uzoraka na novi korona virus.

Najviše novozaraženih je iz Podgorica – 75.

Ukupan broj preminulih povezanih sa COVID-19 infekcijom od početka juna je 202, a od početka godine 211.

Oporavilo se 300 pacijenata u posljednja 24 sata, a ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 3.919.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim korona virusom je 14.050.

Izvor: Agencije