Tri muškarca pogrešno osuđena za ubistvo oslobođena nakon 36 godina

Chestnut, Watkins i Stewart su uhapšeni u novembru 1983. godine, pod optužbom da su ubili 14-godišnjeg DeWitta Ducketta (AFP)

Tri muškarca koja su bila zatvorena 36 godina zbog ubistva tinejdžera iz Baltimorea oslobođena su nakon revizije slučaja.

Alfred Chestnut, Ransom Watkins i Andrew Stewart pušteni su na slobodu u ponedjeljak, nekoliko sati nakon što ih je sudija oslobodio optužbi, a tužitelji odustali od slučaja.

Oni su bili tinejdžeri kada su 1984. godine bili osuđeni na kazne doživotnog zatvora.

“Mada to ovoj gospodi neće mnogo značiti, želim im se izviniti u ime pravosuđa”, rekao je sudija Charles Peters.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon oslobađanja ove tri tamnopute osobe Watkins je kazao: “Ovo se nije trebalo dogoditi. Neko mora platiti za to. Ne može se sve olako zaboraviti. Borba nije gotova.”

‘Zaslužuju mnogo više od izvinjenja’

Stewart je lokalnim medijima rekao da je plakao kada je čuo da će biti pušten na slobodu.

Chestnut, Watkins i Stewart su uhapšeni u novembru 1983. godine, pod optužbom da su ubili 14-godišnjeg DeWitta Ducketta, koji je pogođen u vrat iz vatrenog oružja dok je išao u školu.

“Ove tri osobe su osuđene, kao djeca, zbog policijskog i sudskog propusta. Ono što im je urađeno je pogrešno. Zaslužuju mnogo više od izvinjenja, kompenzaciju za koju se planiram boriti”, rekla je Marilyn Mosby, državna advokatica.

Osoba koja je, prema novim dokazima, osumnjičena za napad ubijena je 2002. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije