Trgovinski rat sa SAD-om usporio privredni rast Kine

Yuan, Dolar
Vijest o padu yuana prouzročila je opći pad na financijskim tržištima u Aziji, Europi i najposlije u SAD-u (EPA)

Kineska privreda je u trećem kvartalu tekuće godine ostvarila najnižu stopu rasta od globalne finansijske krize, jer je trgovinski rat sa Sjedinjenim Američkim Državama počeo vršiti pritisak na ekonomiju te azijske države, prenose agencije.

Bruto domaći proizvod (BDP) Kine je u trećem tromjesečju porastao za 6,5 posto na godišnjem nivou, što je usporavanje u odnosu na rast od 6,7 procenata iz drugog kvartala, saopćio je Nacionalni kineski zavod za statistiku.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast kineske privrede od 6,6 posto u periodu jul-septembar.

Riječ je o najslabijem rastu BDP-a od prvog kvartala 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza bila na vrhuncu, ocjenjuje britanska agencija.

„Trend posrtanja privrednog rasta dobija na momentumu uprkos obećanju kineskih vlasti da će potaći domaća ulaganja radi pružanja podrške ekonomiji“, mišljenja je Kota Hirayama, ekonomista tokijske kompanije SMBC Nikko Securities.

Slabljenje autoindustrije

Najnovije usporavanje posljedica je najslabije septembarske industrijske proizvodnje od februara 2016. godine, pošto su automobilske kompanije srezale proizvodnju za više od deset posto uslijed pada prodaje.

Na kvartalnom nivou, rast BDP-a Kine je usporio na 1,6 procenata sa revidiranog rasta od 1,7 posto iz drugog kvartala, što je u skladu sa očekivanjima.

Zvanični cilj kineskih vlasti je ovogodišnji rast od oko 6,5 posto, a Peking je na putu da ostvari taj cilj, pošto je kineska ekonomija za devet mjeseci ove godine porasla po stopi od 6,7 posto na godišnjem nivou, prema zvaničnoj statistici.

Izvor: Agencije