Oglasi

Trgovinski rat sa SAD-om desetkovao kineska ulaganja u Evropu

U prvih šest mjeseci 2019. kineske kompanije uložile su 84% manje u evropsko tržište nego u istom periodu 2018.
Kineska ulaganja smanjena su za 15,3 milijarde dolara u poređenju s prvom polovinom 2018.EPA Ilustracija

Kineske kompanije investirale su u Evropu 2,4 milijarde dolara (2,1 milijardu evra) u prvoj polovini 2019, što je za 84% manje nego u periodu januar – jun prošle godine, pokazalo je istraživanje revizorsko-konsultantske kuće "Ernst i Jang" (E&Y).

Kineske kompanije su u prvom polugodištu preuzele 81 evropsko preduzeće, što je za 28% manje u odnosu na isti period prošle godine, navodi "E&Y" i dodaje da su te transakcije uglavnom bili poslovi manjih razmera.

Kao rezultat toga, investicije su pale za 15,3 milijarde dolara u poređenju sa prvom polovinom 2018. i iznose samo 2,4 milijarde dolara, prenosi Brasels tajms.

Kinezi sve selektivniji

Pad ulaganja prvenstveno je posledica trgovinskog rata između Kine i SAD-a, a kineski investitori su suočeni i sa sve većim nepoverenjem u Evropi, o čemu svedoči odluka nemačke vlade da uloži veto na dolazak kineskog državnog konglomerata Es-Dži-Si-Si-ja.

Krajnji rezultat je da velike akvizicije kineskih kompanija postaju sve ređe, a Kinezi postaju sve selektivniji.

U 2016. godini kineske investicije u Evropi premašile su 85 milijardi dolara.

Ipak, "E&Y" smatra da bi kineske investicije mogle da se oporave nakon rešavanja trgovinskog spora i ponovnog globalnog ekonomskog rasta.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.