Oglasi

Trgovinska razmjena Turske i Katara dostigla dvije milijarde dolara

Ankara je nakon početka blokade Katara u junu 2017. godine postala jedan od najvažnijig trgovinskih partnera Dohe.
U 2017. godini trgovinska razmjena Katara i Turse iznosila je 1,3 milijardi dolaraArhiva

Prema nekim procjenama, trgovina između Katara i Turske u 2018. godini je dostigla sumu od dvije milijarde dolara, 54 posto više nego u godini prije, izjavio je turski zvaničnik.

Govoreći na Sajmu u Dohi, zamjenik ministra finansija Turske Osman Dincbas rekao je da je Katar u 2018. godini za njegovu zemlju bio jedna od najbrže rastućih trgovinskih sredina te da se očekuje da će razmjena još više rasti.

Od početka blokade Katara od Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta u junu 2017. godine, Ankara je postala jedan od najvažnijih katarskih trgovinskih partnera.

Paket od 15 milijardi dolara

Turska je Kataru slala dodatne trupe, hranu i ostale proizvode kako bi zadovoljila njegove potrebe.

Kvarter, na čelu sa Saudijskom Arabijom, Kataru je uveo kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući ga da podržava terorizam, što Doha kategorično negira.

Katar je prošle godine Turskoj obećao paket od 15 milijardi dolara za ekonomske projekte, ulaganja i depozite, koji uključuje valutnu razmjenu u iznosu od tri milijarde dolara kako bi se učvrstila turska valuta lira.

Dincbas je rekao da je dio paketa već došao, ali nije precizirao koliko i u kojoj formi.

U 2017. godini trgovinska razmjena dvije zemlje iznosila je 1,3 milijardi dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.