Oglasi

Treći dan saslušanja Hashima Thacija u Hagu

Predsjednik Kosova se nije obraćao medijima, a agencije javljaju da se ispitivanje nastavlja i sutra.
U optužnici se navodi da Hashim Thaci i ostali snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistavaEPA

Predsjednik Kosova Hashim Thaci je u srijedu navečer napustio zgradu Specijalnog tužilaštva u Hagu, nakon što je i treći dan zaredom ispitivan oko šest sati.

Poslije izlaska iz zgrade Thaci se nije obraćao medijima, niti je objavio da li je ispitivanje okončano, no, agencije javljaju da će se saslušanje nastaviti i sutra.

Thaci se u ponedjeljak, kako javlja Beta, prilikom ulaska u zgradu Specijalnog suda u Hagu, obratio novinarima, rekavši da je "spreman suočiti se s novim izazovom i da uspije za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju".

"Niko ne može promijeniti historiju, ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Pravac ka kojem Kosovo ide je članstvo u Evropskoj uniji, NATO-u i vječno prijateljstvo sa SAD-om", kazao je Thaci.

Optužnica za 'niz zločina'

Ured specijaliziranog tužioca saopćio je 24. juna da se Thaci i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli nalaze na njihovoj optužnic,i koju su, krajem aprila, podnijeli Specijalnom sudu na potvrdu.

Thaci, Veseli i druge osobe, čija imena tada nisu saopćena, u optužnici se terete za "niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da oni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.