Traže se novi dokazi o gradnji piramida

Nove teorije zasnovane na proučavanju svemirskih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Savijene piramide (Getty Images)

Međunarodni tim istraživača u Egiptu poručio je kako se traga za novim teorijama o gradnji svjetski poznatih egipatskih piramida starih 4.600 godina, javlja agencija Anadolija.

Nove teorije zasnovane su na proučavanju svemirskih čestica prikupljenih u unutrašnjosti egipatske Savijene piramide, smještene 40-ak kilometara južno od Kaira.

Predsjednik Instituta za zaštitu baštine i inovacija Mehdi Tayoubi izjavio je kako su uređaji postavljeni u toj piramidi prošlog mjeseca prikupili radiografske čestice koje predstavljaju dio čestica iz Zemljine atmosfere koje su pale na tlo.

Na osnovu njih, tvrdi Tayoubi, naučnici će imati uvid u proces gradnje egipatskih piramida, koji je pun misterija.

Teorije i hipoteze

“Kada je riječ o konstrukciji piramida, još ne postoji niti jedna stoprocentno tačna i dokazana teorija. Sve su to teorije i hipoteze”, kazao je Tayoubi.

Savijena piramida u Dahshuru pored Kaira izgledom se razlikuje od ostalih piramida – ima nagib s jedne strane.

Vjeruje se kako je predstavljala prvi pokušaj gradnje piramide s glatkim stranama u drevnom Egiptu.

“Čak i ako pronađemo mali detalj, to će otvoriti nove teorije i dati nove odgovore u rješavanju velikih pitanja u vezi s piramidama”, zaključio je Tayoubi.

Izvor: Agencije