Oglasi

Transsibirska željeznica do Beča 2033. godine

Izgradnja pruge širokog kolosijeka od Košica do Beča, dužine približno 400 kilometara, koštala bi 6,5 milijardi eura.
Austrija očekuje da će se priključenjem na Transsibirsku prugu uspjeti priključiti i na 'Novi Put svile', te na svoju prugu skrenuti transport robe iz KineEPA - Ilustracija

Nova Vlada Austrije namjerava provesti dugogodišnju namjeru i produžiti željezničku Transsibirsku prugu širokog kolosijeka do Beča, a s tim u vezi Austrijske željeznice (OeBB) i Ruska željeznica potpisale su dodatni ugovor, prenose agencije.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku dionicu neophodno nekoliko godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj s drugim velikim projektima.

"Želimo se tom prugom voziti već 2033. godine", poručio je on.

Finansijski detalji tog projekta, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici Vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Njegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske željeznice Oleg Bjelozerov podvukli su strateški značaj tog željezničkog koridora.

Novi Put svile

Obojica su uvjerena da će biti moguće privući velike investitore i dobiti sredstva iz fondova za projekt.

Uvjereni su i da će i investitori iz Austrije podržati projekt.

Prije više godina šefovi željeznica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali su memorandum o namjerama i taj je projekt tema tokom svake državne posjete predstavnika dvije države.

Austrija očekuje da će se priključenjem na Transsibirsku prugu uspjeti priključiti i na "Novi Put svile", te na svoju prugu skrenuti transport robe iz Kine.

U Austriji se procjenjuje da bi izgradnja pruge širokog kolosijeka od Košica do Beča, dužine približno 400 kilometara, koštala 6,5 milijardi eura.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.