Tony Blair u posjeti Izraelu i Gazi

Nastavljaju se pokušaji diplomata da zaustave rastuće nasilje u Gazi i spriječe dalje izraelske napade. Evropa je zabrinuta.

U Izrael je doputovao izaslanik za Bliski istok Tony Blair. Na obustavu nasilja pozvala i Kina.

Evropski ministri odbrane i zvaničnici Evropske unije (EU) sastali su se u Briselu. Nasilje na Bliskom istoku glavna je tema.

Evropska agencija za odbranu razmatrala je situaciju u Gazi. Šefica evropske diplomatije Catherine Ashton je zabrinuta. Evropa traži način da spriječi dalju eskalaciju sukoba u regiju.

“Veoma sam zabrinuta zbog gubitaka života, ali sam uporno ponavljala da je za Gazu potrebno dugoročno rešenje. Posjetila sam Gazu tri puta i moramo naći način da spriječimo ovu vrstu nasilja, raketne napade i sve što gledamo. Također, moramo donijeti sigurnost i mir ljudima u regiju. Sve to uklapa se u ono što EU konstanto ponavlja da je rješenje, a to su dvije države”, kazala je Ashton.

Posjeta Blaira

U Izrael i Gazu doputovao je i izaslanik za Bliski istok i bivši britanski premijer Tony Blair. Posjeta dolazi nakon što je Izrael tokom noći i jutra intenzivirao bombardiranje. On u Jerusalemu sreo s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Blair je rekao: “Nadam se da će u narednim danima doći do obustave vatre koja će biti održiva, da će u Izraelu biti uklonjena prijetnja granatiranja iz Gaze, ali i da će biti olakšana situacija za ljude u Pojasu Gaze, koji također pate.”

Peres i dalje tvrdi da je glavni cilj vojne operacije sprečavanje raketnih napada iz Pojasa Gaze.

“Mislim kako je ovaj put jasno da Izrael niti želi, niti ima ambicije da osvoji zemlju ili da pridobije bio kakvu prednost, već da zaustavi napade. Mislim, veoma je čudno, dobro smo organizirani, tako da broj žrtava nije veliki, ali je patnja majki i djece nevjerovatna”, ocijenio je Peres.

Kina osuđuje intenziviranje napada na Gazu i podržava Egipat i ostale zemlje koje pokušavaju uspostaviti primirje.

Kina stoji uz arapske zemlje i stav koji imaju prema palestinskom pitanju. Ta zemlja pozvala je Izrael da se maksimalno suzdrži od daljih napada.

Osuda Kine

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je kazala: “Kina oštro osuđuje Izrael zbog ogromne vojne operacije u Pojasu Gaze. Također, osuđuje prekomjernu upotrebu sile, zbog koje ginu ili bivaju ranjeni mnogi nevini ljudi.”

Kina je stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) s pravom veta. Tradicionalno nije previše diplomatski angažirana na području Bliskog istoka, ali je decenijama održavala bliske odnose s palestinskim vlastima.

Pojas Gaze obišao je i francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. On je na Zapadnoj obali razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom.

U Pojas Gaze sutra dolaze predstavnici Arapske lige (AL), a s posebnom pažnjom iščekuje se i dolazak generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona.

Izvor: Al Jazeera