Oglasi

Tinejdžer pobjegao otmičarima na Filipinima

Dječakova majka i rođak oslobođeni su u oktobru, a o sudbini Kevina Erica Lansmana, koji je otet u julu, ništa se nije znalo do danas.
Otmice na Filipinima su česteEPA - Arhiva

Nakon pet mjeseci zatočeništva, američki tinejdzer Kevin Eric Lansman (14) pobjegao je u subotu svojim otmičarima na filipinskom otoku Basilan, saopćili su lokalni zvaničnici.

"Dječak je u redu i pružena mu je njega", izjavio je gradonačelnik grada Lamita Roderick Furigaj, kod koga je tinejdzer smješten, prenosi AFP.

Neidentificirani naoružani ljudi su oteli Lansmana zajedno s njegovom majkom Amerikankom koja je rođena na Filipinima, kao i jednog njihovog rođaka.

Niko nije preuzeo odgovornost za otmice, ali vlasti sumnjiče islamske pobunjenike.

Do otmice je došlo u jednom malom selu tokom jula.

Dječakova majka i rođak oslobođeni su u oktobru, a o dječakovoj sudbini ništa se nije znalo do danas.

Niko nije preuzeo odgovornost za otmice, ali vlasti sumnjiče islamske pobunjenike.

Muslimanska pobuna na jugu Filipina traje već 40 godina, tokom kojih je osnovano više terorističkih organizacija, bandi, a i piratsvo je postalo uobičajeno.

Najozloglašenija grupa Abu Sajaf ima podršku Al-Qaede i broji nekoliko stotina članova, koji često kidnapiraju i ubijaju strance.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.