Timošenko optužila Porošenka za namještanje izbora

Julija Timošenko neće zakonski osporiti izborne rezultate, jer 'Petro Porošenko kontrolira sudove' (EPA)

Julija Timošenko, kandidatkinja koja je završila na trećem mjestu u prvom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora priznala je poraz u utorak, ali je optužila aktuelnog predsjednika Petra Porošenka, koji je završio na drugom mjestu, da je namjestio izbore.

Ankete javnosti ukazivale su da je Timošenko, bivša premijerka koja je dva desetljeća jedna od ključnih ličnosti ukrajinske politike, vodila u izbornoj utrci do samo nekoliko mjeseci uoči nedjeljnih izbora, prenosi Fena.

Nakon prebrojavanja skoro 99 posto glasačkih listića, komičar Volodimir Zelenski osvojio je prvo mjesto sa 30 posto glasova.

U drugom krugu Zelenski i Porošensko

Porošenko je drugi je s nešto manje od 16 posto glasova, dok je Timošenko osvojila 13 posto glasova.

To znači da će novi ukrajinski predsjednik biti izabran u drugom krugu između Zelenskija i Porošenka 21. aprila.

Priznajući poraz, Timošenko je iznijela navode da je Porošenko manipulirao glasanjem.

“On ne bi trebao biti u drugom krugu. Došao je tu varanjem”, kazala je.

Timošenko nije konkretizirala kakva se vrsta izborne manipulacije desila, iako je optuživala Porošenka u danima uoči glasanja da je kupovao glasove.

Predsjednik je odgovorio prošle sedmice, obećavajući demokratske izbore i rekavši da Ukrajina ima puno povjerenje u stav posmatrača prema izbornim procesu.

Šansa na parlamentarnim izborima

Timošenko je izjavila da neće zakonski osporiti izborne rezultate, jer smatra da Porošenko kontrolira sudove.

Kazala je da će se ona i njena stranka sada usmjeriti na parlamentarne izbore, koji bi trebali biti održani najesen, a koji bi joj mogli omogućiti položaj u novoj vladi.

“Prilika koju smo izgubili u prvom krug predsjedničkih izbora samo je jedna šansa. Još imamo priliku donijeti dramatične promjene, provesti novi kurs, a on će biti na parlamentarnim izborima”, kazala je Timošenko, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije