Time Warner odbio Murdochovih 80 milijardi

U pokušaju da u potpunosti preuzme medijsko tržište zabavnog sadržaja, 21st Century Fox, u vlasništvu Ruperta Murdocha, krenuo je u preuzimanje najvećeg rivala, Time Warnera. Međutim, pregovori su za sada okončani na prvoj stavci – cijeni.

U sudaru medijskih titana Rupert Murdoch, vlasnik grupacije Fox, napravio je korak prema preuzimanju rivala Time Warnera. Murdochov plan je proširiti svoje medijsko carstvo na dodatnih milijardu gledatelja.

Međutim, u videu za svoje radnike, preko servisa YouTube, direktor Time Warnera Jeff Bewkes izjavio je kako je Upravni odbor razmotrio, a zatim odbio 80 milijardi dolara vrijednu ponudu Ruperta Murdocha.

‘Dva puta razmisliti’

“Upravni odbor je zaključio da bi nastavak izvršavanja našeg strateškog plana i poslovanja kreirao značajno veću vrijednost za kompaniju i njezine dioničare, što je važnije od bilo koje brojke koju bi Fox mogao ponuditi”, rekao je Bewkes.

Tržišni analitičari smatraju da bi Upravni odbor Time Warnera, ipak, trebao dva puta razmisliti, pogotovo zato što veliki broj malih dioničara ima udio u objema kompanijama.

“Koja je njihova najbolja opcija? Mogli bi se vratiti za pregovarački sto s Foxom, jer nekoliko tačaka iz Foxove ponude im itekako ide u korist, samo trebaju pokušati vidjeti postoji li ikakva mogućnost da se uvrste u Foxovu strategiju, ali da zadrže svoju nezavisnost. S druge strane, ukoliko žele učvrstiti svoj položaj mogli bi se obratiti nekom drugom igraču, poput CBS-a”, kaže tržišni analitičar James Dix.

Plan Murdocha je da osnuje najveći svjetski medijski konglomerat. Tako bi se postojećim odjelima Foxa, poput informativne televizije Fox News i filmskog studija 20th Century Fox, pridružili i Warnerovi brendovi poput kanala HBO i filmskog studija Warner Brothers.

Analitičari: Prva ponuda u nizu

Iz tog konglomerata morao bi biti izostavljen CNN, kako bi se izbjegli konkurencijski sukobi s Fox Newsom.

Time Warner ima prava na najgledanije sportske događaje – univerzitetsku košarku, bejzbol, NBA ligu… Preuzimanjem bi Fox samo na tome godišnje zaradio 65 milijardi dolara. Prednost konglomerata bila bi i milijarda dolara godišnje u manjim operativnim troškovima.

Također, Fox bi tako bio u poziciji da pregazi konkurenciju, poput određenih kabel-operatera, te da, osim toga, privuče tri milijarde novih gledatelja, koliko Murdoch procjenjuje da iznosi rastuća srednja klasa u Kini, Indiji i ostalim zemljama u razvoju.

Zato većina analitičara smatra da je ponuda od 80 milijardi dolara samo prva u nizu.

Izvor: Al Jazeera i agencije