‘Time’ objavio listu 100 najutjecajnijih u 2019.

Na listi 100 najutjecajnijih su kao i dosad razvrstani u više kategorija, od debitanata do titana (Twitter/TIME)

Američki magazin Time objavio je listu 100 najutjecajnijih za 2019. a pobjednici su kao i dosad razvrstani u više kategorija, od debitanata do titana, prenosi Tanjug.

Na listi debitanata ima imena sa različitim stažom na javnoj sceni. Tu su glumica Sandra Oh (47), ovogodišnja dobitnica Zlatnog globusa (“Killing Eve”), najbolja teniserka svijeta Naomi Osaka (21), kulinarska zvijezda Samin Nosrat (39).

Američki magazin Time koji svake godine pravi ove vrste presjeka u svoje pionire uvrstio je i internet zvijezdu Ninju (21). 

Veliki uspjeh postigla je Chrissy Teigen (33), koja se, takođe, našla u ovoj kategoriji zahvaljujući 23,7 miliona pratilaca na Instagramu, kulinarskom šouu, popularnosti koju uživa kao jedna od najduhovitijih svjetskih zvijezda. 

U grupi najutjecajnijih umjetnika su glumci Dwayne Johnson poznat kao “The Rock”,  Regina King, Emilia Clarke, Glen Close, oskarovci Mahershala Ali i Rami Malek, pjevačica Ariana Grande.

Premijerka Novog Zelanda na listi lidera 

Time je zadržao političku objektivnost pa je na listu lidera stavio Nancy Pelosi, koja je od 2011. predstavnica manjine u Predstavničkom domu SAD-a, ali i američkog predsjednika Donalda Trumpa, neosporno utjecajnu figuru na svjetskoj političkoj sceni, koja je česta meta oštrih kritika Pelosijeve.

Među liderima je i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, koja je oduševila svijet saosjećajnošću koju je pokazala nakon što je njena zemlja prije nekoliko mjeseci doživjela teroristički napad, papa Franjo, princ Mohamed bin Zayed.

Švedska tinejdžerka i aktiviskinja za zaštitu okoliša Greta Thunberg preskočila je nekoliko ljestvica i na Timeovoj listi debitovala kao lider.

Mohamed Salah među titanima

U kategoriji ikona našla se Taylor Swift , a u toj prestižnoj grupi našla se i bivša dama SAD i po mišljenju pojedinih prva žena predsjednik u američkoj historiji Michelle Obama, režiser Spike Lee, novinarka Maria Ressa koja se na rodnim Filipinima bori za slobodu medija i koja je zbog sukoba sa filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom prvobitno bila osuđena na zatvorsku kaznu od 12 godina, da bi ta kazna u februaru ove godine bila preinačena na uslovnu.

Među ikonama je i Lady Gaga, dobitnica Zlatnog globusa za pjesmu “Shallow” iz filma “Zvijezda je rođena”, a koja je nakon brojnih uspjeha i revolucije koju je izvela na svjetskoj muzičkoj sceni, ove godine dobila najznačajnija priznanja u karijeri.

Titani sa najvećim utjecajem su egipastki nogometaš Mohamed Salah, vizažistkinja Pat McGrath, komesarka EU za pravosuđe, prava potrošača i rodnu ravnopravnost Vera Jourova, golferska legenda Tiger Woods, američki producent Ryan Murphy, američka TV i kulinarska zvijezda i najbolja prijateljica Oprah Winfrey Gayle King, Jennifer Hyman, vlasnica kompanije “Rent the runway”.

Izvor: Agencije