Tillerson: Zemlje predvođene S. Arabijom krive za odugovlačenje krize u Zaljevu

U Rijadu će Rex Tillerson učestvovati na susretu Vijeća koordinacije između Saudijske Arabije i Iraka (Getty Images)

Američki državni sekretar Rex Tillerson kazao je kako postoji mala nada da će se višemjesečna diplomatska kriza u Zaljevu uskoro riješiti te okrivio grupu država koju predvodi Saudijska Arabija za nedostatak napretka.

Tillerson je govorio u četvrtak, dan prije polaska u posjetu zaljevskoj regiji, gdje želi ponovo pokušati biti medijator u sporu.

“Imam mala očekivanja da će situacija biti uskoro riješena. Izgleda kako ne postoji spremnost dijela država da bi to toga došlo”, rekao je on u intervjuu za novinsku agenciju Bloomberg.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i trgovinske veze s Katarom te ovoj državi nametnuli kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, uz optužbe da Doha finansira “terorizam” i održava bliske veze s njihovim regionalnim rivalom Iranom.

‘Katar je spreman za dijalog’

Katar odbacuje sve optužbe.

Ova grupa država je 22. juna poslala listu od 13 zahtjeva kao preduvjete za ukidanja blokade, a među njima su gašenje Medijske kuće Al Jazeera, ograničavanje veza s Iranom te izgon turskih trupa stacioniranih u Kataru.

Doha odbacuje sve zahtjeve, za koje kaže kako su pokušaj utjecaja na katarski suverenitet.

Ove države su u sporu više od četiri mjeseca, uprkos pokušajima SAD-a i Kuvajta da posreduju u krizi.

“Na čelnicima kvarteta je da odluče da li će voditi dijalog s Katarom, jer je Katar veoma jasan – on je spreman za taj korak”, izjavio je Tillerson, koji će u petak posjetiti Saudijsku Arabiju, a zatim krenuti ka Kataru.

“Naša uloga je samo osiguranje puteva komunikacija, da oni budu otvoreni koliko mi možemo pomoći kako poruke ne bi bile pogrešno interpretirane. Spremni smo igrati bilo koju ulogu koju možemo kako bi ih povezali, no trenutno je sve na liderima tih država”, dodao je američki državni sekretar.

Frustracija umjesto optimizma

Novinarka Al Jazeere Heidi Zhou-Castro iz Washingtona DC javlja kako Tillersonovi komentari imaju “značajnu promjenu tona”.

“Nedostaje osjećaj optimizma koji smo čuli u julu, kada je on posljednji put boravio u regiji. Umjesto toga, nakon mjeseci relativnog nedjelovanja i malog napretka, Tillerson pokazuje frustraciju”, ističe ona.

U saudijskoj prijestolnici Rijadu Tillerson će učestvovati u inauguralnom susretu Vijeća koordinacije između vlasti Saudijske Arabije i Iraka, navodi se u saopćenju State Departmenta.

“Sekretar će se susresti i s nekoliko saudijskih lidera, kako bi razgovarali o sukobu u Jemenu, aktuelnom sporu u Zaljevu, Iranu, kao i o drugim važnim regionalnim i bilateralnim pitanjima”, ističe se u saopćenju.

Potom će Tillerson otputovati u katarski glavni grad Dohu, gdje će razgovarati s katarskim liderima i američkim vojnim zvaničnicima o mnogim temama, uključujući spor u Zaljevu i zajedničkim protuterorističkim naporima.

Nakon Bliskog istoka, on će otputovati u Pakistan, Indiju, a zatim u Švicarsku i vratiti se u SAD.

‘Svi patimo zbog ove krize’

U srijedu je katarski emir Šeik Tamim bin Hamad Al Thani ponovio kako je “otvoren za dijalog” kako bi se riješio aktuelni spor te nametnutu blokadu Kataru nazvao “nepravednom opsadom”.

“Prenijeli smo kako je Katar spreman na vođenje dijaloga kako bi se riješio problem za koji već znamo da neće imati pobjednika”, naveo je Šeik Tamim novinarima u Indoneziji, nakon susreta s indonežanskim predsjednikom Jokom Widodom u državnoj palati u Bogoru, nedaleko od prijestolnice Džakarte.

“Mi smo svi braća i svi patimo zbog ove krize”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije